Plíseň na stěnách a protopené tisíce? Ohlídejte si PENB

Domů Realitní blog Plíseň na stěnách a protopené tisíce? Ohlídejte si PENB
Plíseň na stěnách a protopené tisíce? Ohlídejte si PENB

Krásný byt či dům, za rozumnou cenu, ve skvělé lokalitě a s dostupností městské hromadné dopravy, školek, škol, obchodů i přírody. Bydlení, které vypadá na první pohled jako pohádka, se může rychle prodražit, a to nejen kupujícímu, ale i prodávajícímu. Alfou a omegou je zkratka PENB.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) popisuje, kolik energií daná budova spotřebovává. Pro budoucí majitele je tak jedním z nejdůležitějších dokumentů vůbec. Náklady na vytápění, větrání, ochlazování, klimatizaci, ohřívání vody nebo třeba osvětlení mohou proměnit dům „za hubičku“ na drahý špás.

PENB popisuje kromě celkových nákladů budovy i budoucí nástrahy, které mohou na budoucí majitele nebo nájemníky čekat. Plíseň na stěnách, vzduchotěsnost, udržování vnitřní teploty v létě i v zimě, teplota podlahy. To vše rozhoduje o tom, jak se v novém domově žije a na kolik nové majitele přijde.

 

Prověřit kupovanou nemovitost

 

Povinností každého prodávajícího je průkaz energetické náročnosti budovy obstarat a předat kupujícímu nebo nájemci. Pokud tomu tak není, mějte oči na stopkách a rozhodně se do nákupu nehrňte. Prodej bez PENB je nejen podezřelý, ale především nezákonný. Vlastníkovi – fyzické osobě hrozí pokuta až padesát tisíc korun, právnické osobě až dva miliony.

Jak koupit byt bez toho, aniž byste se museli strachovat o budoucí náklady nebo případné problémy, které před vámi majitel skrýval? A z opačné strany – jak prodávat, aniž by po vás nový majitel v budoucnosti vymáhal kompenzaci za vzniklé škody? Právní, technickou i obchodní garanci oběma stranám zajišťuje speciální služba „Prověřená nemovitost“.

V rámci této služby, která vznikla na základě dlouhodobé poptávky klientů TAJOVSKÝ reality, získáváte všechny důležité dokumenty. To vše v jednom, bez zbytečné byrokracie a cestování po úřadech, právnících a zajištění energetického specialisty, který jediný může PENB vydat.

V balíčku „Prověřená nemovitost“ je kromě průkazu energetické náročnosti budovy také technický průkaz nemovitosti (TP), dokument potvrzující právní nezávadnost budovy i dokument, který stvrzuje její technickou nezávadnost. Realitní kancelář TAJOVSKÝ reality navíc zajistí odborné revize spalinových cest, plynu a elektřiny v domě.

Přenechejte starosti na realitní kanceláři a usnadněte si prodej nebo nákup nemovitosti. Více o službě zde: https://tajovskyreality.cz/nase-sluzby/proverena-nemovitost.aspx

Další nabídky

Zobrazit vše
Zjistit cenu své nemovitosti