Rozhovor s Lenkou Zimmermannovou, interiérovou designérkou

Domů Realitní blog Rozhovor s Lenkou Zimmermannovou, interiérovou designérkou
Rozhovor s Lenkou Zimmermannovou, interiérovou designérkou

Jak dlouho se věnujete interiérovému designu a jaké jsou Vaše zkušenosti?

Od roku 2006, kdy jsem absolvovala tehdy první ročník design školy v Praze. Byla to první škola zaměřená na interiérový design založená Barbarou Venterovou a její sestrou Doroteou Vejmelkovou. Vzápětí poté jsem si založila firmu Atmosféra design s.r.o. O zkušenostech týkající se interiérového designu bychom se mohli bavit dlouho, ale když to shrnu, tak lidé dnes vnímají interiérového designéra jako nedílnou součást při realizování svých interiérů. Chápou, že ucelený koncept navrženého interiéru má smysl jak z hlediska finálního vzhledu, tak z hlediska financí. A vzhledem k dnešní zrychlené době, kdy je téměř každý člověk maximálně vytížen, je zde také velká úspora časová.

Co Vás na práci designérky nejvíce baví?

Vždy jsem se snažila dělat, co mě baví. Takže to úplně neberu jako ,,práci“. Navrhovat a tvořit interiéry mě maximálně naplňuje. Baví mě to od zpracování návrhu až po jeho realizaci. Jsem šťastná, když je klient spokojen, a těší mě, že v prostředí, v atmosféře, kterou jsem vytvořila, se cítí dobře, šťastně a plnohodnotně… 

 Kde čerpáte inspiraci pro svou práci?

Mojí inspirací je život jako takový. Můj syn, lidi, se kterými se potkávám, příroda, móda, divadlo, knihy… Snažím se v tomto směru být osobitá, mít svůj vlastní rukopis...,ale ráda si prohlížím i práci jiných designérů.

Zaměřujete se, co se týče návrhů, na nějaký konkrétní styl?

Tak jak samu sebe vnímám, mám ráda minimalismus, jednoduché nekomplikované, elegantní, osobité interiéry, hodně přemýšlím i nad praktickou stránkou navrhovaného interiéru. Preferuji jednoduché linie čistých, tlumených a harmonizujících barev. Velký důraz kladu na kvalitu zvolených materiálů. Jsem velký detailista. Miluji kvalitní tapety, látky, stěrky, teď v posledním interiéru jsme použili třeba kamennou dýhu na nábytku… Baví mě dotvářet interiéry různými doplňky, kde každý má své přesné místo. Přemýšlím nad každou lampou, polštářem, vázou, háčkem na kabáty atp.

Jaká je podle Vás budoucnost designu?

Budoucnost interiérového designu je předpokládám výborná. Interiéry jsou a budou. :) Nemovitosti jsou a budou jednou z největších investic a interiér je jejich nedílnou součástí. A i z hlediska zhodnocení nemovitostí bude chtít investor nadčasový, ucelený a kvalitní interiér, který zvýší jeho hodnotu.

Mění se trendy v interiérovém designu podobným tempem, jako se mění v módě?

Ano, stejně jako ve světě módy, tak i v jiných oblastech se trendy mění každou sezónu. Ale já tomu příliš nepodléhám.

Co je tedy právě teď v interiérovém designu v módě?

Tak obecně už delší dobu se jedná o návrat a propojení s přírodou. Pokud je to možné, tak velké prosklené plochy a otevřené prostory. Přírodní materiály, dřevo, kámen, sklo, kov… Oblíbený je třeba vzhled mramoru, velké formáty, zemité barvy, odstíny šedé… minimalismus… a tak, jak jsem už řekla, velké kompaktní plochy, stěrky, tapety….florální motivy...tapety z přírodních materiálů.. Každý rok se vyčlení nějaká trendová barva a pro rok 2021 jsou to šedá a zářivě žlutá, má to symbolizovat naději a jakési světlo na konci tunelu. Je to reakce na současnou nejistou, nestabilní situaci. Ale není to žádné dogma :)...spíše inspirace . Ne každému se líbí žlutá, ne každému se líbí třeba zelená……:) Takže pokud chci v interiéru použít nějaký barevný akcent, tak beru na vědomí, co je zadavateli blízké.

 

Máte oblíbené české designéry?

Mám ráda českou designérku Lucii Koldovou, je pro mě inspirující osobností… Z těch zahraničních je to např. Philippe Starck, ohromuje mě jeho obrovský záběr od kartáčku na zuby, přes větrné mlýny, jachty až po vesmír... Taky obdivuji vizualizace Firla visual .

Pokud si čtenář bude chtít zařídit svůj interiér bez odborníka, co byste mu poradila?

Aby to nedělal.

Design přizpůsobíte klientovu životnímu stylu?

Ano, snažím se na prvních schůzkách zjistit o klientech co nejvíc, nacítit se na ně.

Odmítáte někdy klienty, pokud mezi Vámi “nepřeskočí jiskra”?

Ano, někdy to vycítím hned na začátku, někdy k tomu dospějeme společně. Ale spíše se to nestává. Vzhledem k mému patrnému rukopisu si mě klienti již vyhledávají cíleně. Také mám spousty stálých klientů, kteří využívají mých služeb pravidelně.

Co se týče Vaší práce, máte ještě nějaký sen nebo cíl, který byste si ráda splnila?

Snažím se v tomto směru neustále zdokonalovat a posouvat. Cílem je už ta cesta, kterou jsem se vydala.

Jak dlouho trvala realizace Mezírky?

Ing. Jan Tajovský mě oslovil v březnu 2020. Po společné schůzce následoval návrh interiéru a jeho schválení. Poté se začala připravovat samotná realizace, která se po zvážení investora rozšířila o kompletní rekonstrukci koupelny a toalety. Tím se přípravy o něco málo prodloužily. Poté vzhledem k jednotlivým dodacím termínům a zkoordinování řemeslníků jsme začali se samotnou rekonstrukcí, realizací během prázdnin. V říjnu byl hotový interiér předán Ing. Janu Tajovskému. A tímto bych mu chtěla poděkovat za maximální nadstandardní a vstřícný přístup během celé akce. Velmi si toho vážím. Jsem moc ráda za tuto po všech stránkách inspirující spolupráci.

Děkuji za rozhovor

Další nabídky

Zobrazit vše
Zjistit cenu své nemovitosti