Prodej a koupě | 31.07.2024

Co vše ovlivňuje cenu nemovitosti? A jak ji nastavit při prodeji?

Co vše skutečně ovlivňuje cenu a prodej nemovitostí?

Už od roku 2008 si v naší praxi neustále ověřujeme, jak důležité je spolupracovat s člověkem, který trhu realit rozumí a denně se v něm pohybuje. Běžně se totiž setkáváme se situacemi, kdy majitelé mají ke svým nemovitostem silný osobní vztah, který jim obvykle zkresluje vnímání.

„Je pochopitelné, že by každý majitel chtěl prodat svůj byt, rodinný dům či pozemek za vyšší částku, než je reálná cena. My v TAJOVSKÝ reality ale neradi slibujeme vzdušné zámky. Můžeme začít s prodejem na vaší vysněné částce, naším úkolem však je prozkoumat trh a co nejdříve vás uvést do reálné situace a té přizpůsobit částku,“ říká Ing. Jan Tajovský, zakladatel realitní kanceláře TAJOVSKÝ reality.

Lokalita, lokalita a zase lokalita

„Říká se, že při stanovení ceny platí tři nejdůležitější parametry. Lokalita, lokalita a lokalita. Na základě našich zkušeností plně souhlasíme. Je rozdíl, pokud máte nemovitost na malé odlehlé vsi, nebo v Praze či v jiném velkém městě. Pak se cena diametrálně odlišuje,“ vysvětluje Ing. Jan Tajovský.

Svou roli hraje i lokace v rámci republiky, v konkrétním regionu či obci. Důležité je zohlednit např. občanskou vybavenost v obci, dopravní dostupnost, nabídku služeb, míru nezaměstnanosti, ale i frekventovanost lokality, ruch dopravy, zeleň v okolí, bezpečnost či potenciál oblasti. Proto nezapomeňte nahlédnout do územního plánu, kde najdete důležité informace o plánovaném rozvoji lokality.

Pokud je poloha domu či bytu nevhodná – je např. tmavý, nesvítí tam slunce, nachází se u rušné silnice, bez výhledu apod., pak bohužel budou omezené i možnosti při nastavení ceny. Těžko do ní např. promítnete celkové náklady na výstavbu či rekonstrukci domu, vybavení ad.

„Při stanovení ceny doporučujeme obrátit se na odborníky a neřešit nic bez realitky. Našim klientům na základě znalostí a zkušeností navíc nabízíme speciální strategii, jak zjistit aktuálně nejvyšší možnou cenu, za niž lze nemovitost na trhu prodat. Stačí nám zavolat nebo zkontaktovat přes náš web,“ upozorňuje Ing. Jan Tajovský.

Typ nemovitosti, její stav a další vlastnosti

„Pokud řešíte prodej bytu v určité lokalitě, lze cenu zhruba určit na základě porovnání s aktuální nabídkou. Svou roli hraje např. podlaží bytu, výhled, výtah, stáří, stav, balkon, sklep, parkovací stání a mnohé další. U rodinných domů ovšem bývá situace komplikovanější. Vždy záleží navíc na velikosti pozemku, zahradě, garáži a mnoha dalších parametrech, které zásadně zvětšují rozptyl při nastavení prodejní ceny,“ říká Ing. Jan Tajovský.

Při prodeji nemovitosti je třeba vždy posoudit, v jakém stavu se momentálně nachází. Někdy vše vyřeší drobné opravy, jindy je nutná nákladnější rekonstrukce bytu či domu. Vždy ale doporučujeme tyto kroky konzultovat se zkušeným odborníkem, který by měl situaci správně vyhodnotit a rozhodnout.

Roli při stanovení ceny hraje také druh a kvalita využitého stavebního materiálu, aktuální trendy a příslušenství – např. parkovací stání, terasa, lodžie, zahrada nebo úložný prostor v podobě sklepa či skladovací kóje.

Dále kvalita vybavení dané nemovitosti, podlahové nebo střešní krytiny, druh obkladů a dlažeb, typ oken, způsob vytápění či energetická náročnost.

„U pozemku pak doporučujeme všímat si, zda se nachází v územním plánu, má zavedeny inženýrské sítě, zda můžete stavět hned, nebo je výstavba podmíněna studií. Svou roli hraje také tvar a rozměr pozemku, které mohou umožňovat pouze výstavbu objektu určitého rozměru, tvaru nebo typu,“ radí Ing. Jan Tajovský.

 

Aktuální situace na trhu

Hodnota nemovitosti se v čase mění, proto nebývá snadné ji určit. Závisí na aktuální tržní situaci, kterou ovlivňuje mj. momentální nabídka nemovitostí v lokalitě a míra poptávky, úrokové sazby, inflace nebo dostupnost hypoték.

„Faktorů je ale více. Například v období kovidu mnohé fungovalo jinak. Je-li správně nastavena cena nemovitosti, pak se prodává za každé situace. Dle našich zkušeností neexistuje neprodejná nemovitost, pouze neadekvátně nastavená cena,“ vysvětluje Ing. Jan Tajovský a dodává: „Posuzuji to dle zkušeností s prodejem našich vlastních nemovitostí. Proces prodeje jsme vyladili a víme, co funguje, a co ne. Díky tomu nabízíme naše know how zájemcům doslova na zlatém podnose. Proto jsme skutečně schopni dobře poradit, vcítit se do prodávajících i aktuální situace.“

Propagace nemovitosti a kvalita odborníka

Dobře zvolená propagace může cenu vaší nemovitosti navýšit a naopak. V naší realitní kanceláři nabízíme špičkové služby od profesionálních fotografií, přes home staging či virtuální prohlídky, které vám pomohou zhodnotit vaši nemovitost. Věříme, že kvalitní a zároveň lidský přístup by měl být běžným standardem. Kvalita prezentace totiž může hrát důležitou roli, zda vaše nemovitost potenciálního kupce vůbec zaujme.

Podobné je to s osobou prodejce. Pokud se rozhodnete si nemovitost prodat sami, jen těžko zajistíte vše stejně dobře jako profesionální makléř, který se nemovitostmi zabývá denně. Takový odborník by měl být vždy aktivní, vše si zorganizovat, od prohlídek až po daň z nemovitosti nebo vyřízení úvěru, a skvěle např. komunikovat silné stránky nemovitosti, i ty na první pohled neviditelné. 

Spolupráci se zkušeným makléřem doporučujeme i kupujícím, kteří hledají byty na prodej, vysněný rodinný dům či chaty a chalupy. Díky tomu pak nemusíte donekonečna vyhledávat hesla typu „byty Brno“, „byty Praha”, „chata na prodej” atd. Stačí se obrátit na prověřenou realitní kancelář. Ušetřený čas, energie, stres a komplikace se vám reálně vyplatí.

Přehled našich nabízených nemovitostí najdete zde.

Ing. Jan Tajovský
Vystudoval jsem VUT na Stavební fakultě v Brně a své znalosti jsem dále rozvíjel na stáži v Rakousku. Práce v oboru nemovitostí byl můj dlouhodobý sen. Aby také ne, když jsem mohl navázat na rodinnou tradici. V roce 2008 jsme založili naši realitní kancelář, která se každým rokem posouvá vpřed.

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Prodej a koupě |  27.06.2024
Příprava nemovitosti na prodej zahrnuje několik zásadních bodů, s nimiž musíte dopředu počítat, tak aby vše proběhlo hladce a bezpečně, a to především po právní stránce. Pokud se i vy chystáte prodávat, zřejmě už tušíte, že jde o mnohem víc, než jen o úklid a nafocení interiéru bytu, rodinného domu nebo chaty a chalupy.
Prodej a koupě |  15.03.2024
O nás Češích se traduje, že jsme národem chatařů a chalupářů. Údajně více než polovina městských domácností vlastní nebo pravidelně využívá rekreační objekt. Poslední vlna zájmu o chaty a chalupy se vzedmula v době kovidu a ceny za tyto nemovitosti trhaly rekordy. S příchodem následné inflace a ekonomické nejistoty ale bublina splaskla, ceny se vrátily k normálu a příznivý vítr opět nahrává kupujícím.
Prodej a koupě |  22.11.2023
Brno, the vibrant and rapidly growing city in the Czech Republic, is a hub for real estate activities. Whether you're an experienced property owner or new to the real estate market, selling a property in Brno can be a complex process. This guide, created in collaboration with TAJOVSKÝ reality s.r.o., one of the traditional real estate agencies in the region, aims to simplify this process for you.
Prodej a koupě |  05.12.2022
Prodej nemovitosti na vlastní pěst může skrývat mnoho rizik, včetně nesprávného nastavení ceny, špatné propagace a komplikace s právními dokumenty. Odborníci na realitním trhu zajistí optimální cenu, kvalitní prezentaci a ochrání vás před chybami v průběhu prodeje. Realitní kancelář také minimalizuje riziko sporů ohledně skrytých vad a zajišťuje bezproblémový průběh transakce. Prodej přes realitní kancelář se vyplatí, protože šetří čas, námahu a starosti.
Prodej a koupě |  14.09.2022
Před prodejem či koupí nemovitosti je klíčové znát její technický stav, což může výrazně ovlivnit cenu a zabránit budoucím sporům. Odborná kontrola nebo technický průkaz nemovitosti poskytují kupujícím jistotu, že je vše v pořádku, a prodávajícím možnost stanovit férovou cenu. Seriózní prodejci tak předejdou možným reklamacím a zajistí spokojenost obou stran. Důkladné prověření nemovitosti je tak základem úspěšné transakce.
Prodej a koupě |  20.08.2019
Existuje celá řada rad o tom, jak správně prodávat nemovitost, proto jsme Vám jako realitní kancelář shrnuli body, kterými se sami řídíme a naopak i mýty, kterým se musíte vyhnout.
Prodej a koupě |  06.06.2019
Jak zjistit skutečnou cenu nemovitosti? Kde získáte nejdůvěryhodnější informace a koho se ptát? To vše Vám shrneme a vysvětlíme, abyste dokázali nacenit Vaši nemovitost správně.
Prodej a koupě |  04.01.2019
Kupujete či prodáváte dům, ale máte strach, že by mohli nastat komplikace a vy se dostanete do potíží? Proto pro Vás máme exkluzivní službu PROVĚŘENÁ NEMOVITOST, která chrání prodávající i kupující, takže máte 100% jistotu bezpečí.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti