Prodej a koupě | 06.06.2019

Jaká je skutečná cena nemovitosti? Záleží, koho se ptáte

Při zjišťování hodnoty nemovitosti rozhoduje řada faktorů. Některé jsou v hledáčku bank, jiné neujdou pozornosti odborných znalců. Je to logické - jedna instituce (banka) vám totiž peníze poskytuje, zatímco druhá (stát vyžadující znalecký posudek) po vás peníze žádá.

I v dnešní době však kupující nemovitosti tyto pojmy – znalecký posudek a tržní odhad nemovitosti - často zaměňují. Rozdíl přitom není jen v tom, kdo dokument žádá, ale také v jeho samotném využití a v neposlední řadě i v tom, kdo za zpracování dokumentu zaplatí.

Znalecký posudek slouží nejčastěji finančnímu úřadu, který na základě ceny nemovitosti stanovuje výši daně z nabytí nemovitosti. Více se o dani z nabytí nemovitých věcí dočtete zde. Posudek znalce využívá také soud při soudních sporech o nemovitý majetek.

Znalecký posudek objednává a hradí poplatník daně z nabytí nemovitosti, kterým je od ledna 2016 vždy kupující. Jedná se o uznatelný výdaj, kterým je možné snížit nabývací hodnotu nemovitosti, tedy samotný základ daně z nabytí nemovitosti.

Tržní odhad nemovitosti je dokument, který vyžadují banky, pokud jste se u nich rozhodli koupi nemovitosti financovat pomocí úvěru. Každá banka má své evidované odhadce, kteří tržní odhad stanovují. Hradíte-li odhad vy, tedy kupující, obdržíte i dokument. Pokud jej hradí banka, k posudku se nedostanete.

 

Práce odhadce je velice pečlivým úkolem, který spočívá ve statistickém monitorování trhu a znalosti dané lokality. Velice zjednodušeně ji můžeme rozdělit do dvou fází – první je šetření v místě nemovitosti, druhá následné zpracování údajů a zjišťování dalších podstatných informací.

Během místního šetření navštíví odhadce nemovitost, zaměří ji, vyfotí a převezme na místě veškerou dostupnou dokumentaci týkající se stavby. V následujícím kroku informace kompletuje, doplňuje o další, které získá z dostupných databází, a vše zpracovává dle metodik a požadavků banky.

Co všechno odhadce zajímá? Cenu nemovitosti ovlivňuje samotný trh, tedy aktuální poptávka a nabídka, infrastruktura v okolí nemovitosti, demografické složení obyvatelstva a také zaměstnanost v místě nemovitosti. I proto je důležité, aby každý odhadce znal „svoji“ lokalitu a neustále sledoval trh.

Na závěr je dobré říci, že byť za tržním odhadem nemovitosti stojí nemalé množství práce, jde o dokument s omezenou dobou platnosti. Trh s nemovitostmi i další aspekty (vyjmenované výše), které ovlivňují ceny nemovitostí, se neustále mění, s čímž je potřeba neustále počítat.

Děkujeme za spolupráci na tomto článku Ing. Jiřímu Tajovskému.

Marketingové oddělení

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Prodej a koupě |  31.07.2024
Cenu nemovitosti vždy ovlivňuje celá řada faktorů. Těmi nejzásadnějšími jsou lokalita a typ nemovitosti. Prodej bydlení je ale obvykle silnou emoční záležitostí, proto naše klienty vždy seznamujeme s aktuální situací na trhu, abychom mohli cenu skutečně dobře nastavit. Klientům také rádi zjistíme nejvyšší možnou cenu za jejich nemovitost.
Prodej a koupě |  27.06.2024
Příprava nemovitosti na prodej zahrnuje několik zásadních bodů, s nimiž musíte dopředu počítat, tak aby vše proběhlo hladce a bezpečně, a to především po právní stránce. Pokud se i vy chystáte prodávat, zřejmě už tušíte, že jde o mnohem víc, než jen o úklid a nafocení interiéru bytu, rodinného domu nebo chaty a chalupy.
Prodej a koupě |  15.03.2024
O nás Češích se traduje, že jsme národem chatařů a chalupářů. Údajně více než polovina městských domácností vlastní nebo pravidelně využívá rekreační objekt. Poslední vlna zájmu o chaty a chalupy se vzedmula v době kovidu a ceny za tyto nemovitosti trhaly rekordy. S příchodem následné inflace a ekonomické nejistoty ale bublina splaskla, ceny se vrátily k normálu a příznivý vítr opět nahrává kupujícím.
Prodej a koupě |  22.11.2023
Brno, the vibrant and rapidly growing city in the Czech Republic, is a hub for real estate activities. Whether you're an experienced property owner or new to the real estate market, selling a property in Brno can be a complex process. This guide, created in collaboration with TAJOVSKÝ reality s.r.o., one of the traditional real estate agencies in the region, aims to simplify this process for you.
Prodej a koupě |  05.12.2022
Prodej nemovitosti na vlastní pěst může skrývat mnoho rizik, včetně nesprávného nastavení ceny, špatné propagace a komplikace s právními dokumenty. Odborníci na realitním trhu zajistí optimální cenu, kvalitní prezentaci a ochrání vás před chybami v průběhu prodeje. Realitní kancelář také minimalizuje riziko sporů ohledně skrytých vad a zajišťuje bezproblémový průběh transakce. Prodej přes realitní kancelář se vyplatí, protože šetří čas, námahu a starosti.
Prodej a koupě |  14.09.2022
Před prodejem či koupí nemovitosti je klíčové znát její technický stav, což může výrazně ovlivnit cenu a zabránit budoucím sporům. Odborná kontrola nebo technický průkaz nemovitosti poskytují kupujícím jistotu, že je vše v pořádku, a prodávajícím možnost stanovit férovou cenu. Seriózní prodejci tak předejdou možným reklamacím a zajistí spokojenost obou stran. Důkladné prověření nemovitosti je tak základem úspěšné transakce.
Prodej a koupě |  20.08.2019
Existuje celá řada rad o tom, jak správně prodávat nemovitost, proto jsme Vám jako realitní kancelář shrnuli body, kterými se sami řídíme a naopak i mýty, kterým se musíte vyhnout.
Prodej a koupě |  04.01.2019
Kupujete či prodáváte dům, ale máte strach, že by mohli nastat komplikace a vy se dostanete do potíží? Proto pro Vás máme exkluzivní službu PROVĚŘENÁ NEMOVITOST, která chrání prodávající i kupující, takže máte 100% jistotu bezpečí.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti