Prodej a koupě | 15.03.2024

Kdy se vyplatí koupě chaty či chalupy? Jaký je mezi nimi rozdíl a na co si dát pozor?

Chata, nebo chalupa?

Nabídka a kvalita je v dnešní době různorodá. Vyplatí se dobře vybírat, prověřovat pozemky i katastr nemovitostí a mít jasno, proč si chatu či chalupu chcete pořídit.

Chatu totiž můžete mít po ruce v zahrádkářské kolonii v blízkosti svého bytu, ale může se nacházet také jen pár metrů od dálnice. Může mít podobu dřevěné boudy či stavby z dob socialismu bez zavedené vody a elektřiny.

Stejně tak ale může jít o romantickou nemovitost v nádherném horském prostředí, kterou si budete užívat celoročně, nebo ji nabídnete komerčně, aby vám pronájem chaty zajistil pasivní příjem.

A zatímco chaty jsou přímo stavěny za účelem rekreace, chalupy většinou představují starší stavení, která byla dříve trvale obývaná. Často se jedná o domy po prarodičích nebo hospodářská stavení na vesnicích.

Další rozdíly

Rekreační chata může mít pouze jedno nadzemní podlaží a podkroví, může být podsklepená a pokud chcete, lze si na ní dokonce nahlásit trvalé bydliště. Nevýhodou je, že ji nemůžete rozšířit nad zákonem stanovenou velikost. Také zákonem daná sazba daně z nemovitosti je vyšší. 

Zahrádkářská chata je na tom dispozičně stejně, ale je určena pouze ke krátkodobému přebývání a skladování zahrádkářských potřeb.

Dnes jsou navíc stále populárnější chaty a chalupy přestavěné k celoročnímu užívání, protože náklady na bydlení jsou nižší. Stačí se ostatně podívat na rodinné domy nebo byty na prodej ve městech.

Kdy se vyplatí investovat do vlastní chaty či chalupy?

Koupě vhodné chaty a chalupy na prodej se vyplatí kdykoliv, na jaře i na podzim, pokud nevládne extrémní situace, jakou byla pandemie. Vyplatí se pro pravidelný odpočinek nebo pokud sníte o vlastním místě mimo město, kde si budete užívat klid, zvelebování i zahradničení. Výhodná může být i jako investice.

Nacházet by se měla v dostupné vzdálenosti. Důležitá je také zavedená elektřina, voda a právně zajištěný přístup na pozemek. Pokud toto chata na prodej nabízí, pak má potenciál i do budoucna, kdy pro vás bude snazší ji případně prodat. Navíc každý prodej chaty, i jakékoliv jiné nemovitosti, by měl proběhnout se ziskem.

Chata či chalupa jako investice?

“Chata je pro investici obvykle zajímavá, pokud má zřízené inženýrské sítě, právně zajištěný přístup a má povahu rodinného domu. Dále je-li v dobrém stavu a v žádané lokalitě – na horách či na vesnici, u vody s krásným výhledem apod., a pokud má číslo popisné,” říká Ing. Jan Tajovský.

V případě, kdy se rozhodnete takovou chatu/chalupu prodat, je větší šance, že si ji někdo odkoupí jako rodinný dům k trvalému bydlení a vy z toho budete mít zisk.

Obecně je ale u chaty menší pravděpodobnost, že ji za pár let prodáte výhodně, pokud není opravdu něčím zajímavá.

Možná se i vám stalo, že jste si prohlíželi prodej nemovitostí a narazili na opravdu hezkou a levnou chatu. Tady buďte velmi obezřetní. Nemusí jít vždy o výhodnou koupi, ale naopak o nemovitost se skrytou a nepřiznanou vadou.

Své výhody má i koupě rekreační nemovitosti, kterou můžete posléze pronajímat a získat tak pasivní příjem. Ideální je, aby byla pro turisty přitažlivá jak v letní, tak v zimní sezoně. Takové chaty ale musí být v dobrém stavu a jejich pořízení je pochopitelně nákladnější. U starších staveb zase většinou sáhnete hlouběji do kapsy při opravách.

Na co si dát pozor, než koupíte?

  1. Pohlídejte si právně zajištěný přístup na pozemek, protože někdy chatové kolonie vznikaly živelně a přístup nemusí být samozřejmý.

  2. Zajímejte se o dostupnost inženýrských sítí, elektřiny a možnost zbudování studny. To jsou základní body, které nejvíce ovlivňují prodej pozemku a cenu těchto nemovitostí.

  3. Podstatné je, zda se jedná o trvale obyvatelnou, nebo jednoduchou sezónní zahrádkářskou chatu.

  4. Výhodou je určitě zateplení objektu, což vám zajistí komfort a ušetří starosti i finance. V nabídkách stále často narazíte na chalupy ve špatném stavu, protože majitelům se nechce investovat do rekonstrukce vzhledem k vysokým cenám stavebních materiálů.

  5. Prověřte si okolí nemovitosti, případnou hlučnost, vzdálenost silnic, dálnice apod.

  6. Rozhodně využijte i možnost nahlížení do katastru nemovitostí. Od koupě by vás mohlo odradit např. zástavní právo, věcná břemena ad.

  7. Zjistěte si, jestli se váš vysněný objekt nenachází v oblasti častých záplav, prověřte si plánovanou výstavbu v okolí chaty, častý zájem zlodějů o tento objekt, nadprůměrný výskyt komárů apod.

Smutné pak je, pokud si objekt kupujete bez realitky a prodejce vám zatají skryté vady. Proto doporučujeme i při nákupu tohoto typu nemovitosti využít realitní kancelář. Zajistí vám právní poradenství, financování koupě a hlavně ušetří čas, starosti a ve výsledku i finance. Více informací, jak si prověřit nemovitost před koupí, najdete v článku zde.

Co ještě zkontrolovat, pokud chcete celoročně obyvatelnou chatu či chalupu?

  • Stav podlah, oken a dveří.

  • Je příjezdová cesta sjízdná i v zimě? 

  • Má nemovitost dostatečný zdroj pitné vody pro každodenní používání?

  • Napojení nebo možnost napojení na odpady a vodovodní řád.

  • Možnosti zateplení nemovitosti a náklady na vytápění v zimě.

  • Služby v okolí – pošta, svoz odpadů, údržba cest atd.

Ing. Jan Tajovský
Vystudoval jsem VUT na Stavební fakultě v Brně a své znalosti jsem dále rozvíjel na stáži v Rakousku. Práce v oboru nemovitostí byl můj dlouhodobý sen. Aby také ne, když jsem mohl navázat na rodinnou tradici. V roce 2008 jsme založili naši realitní kancelář, která se každým rokem posouvá vpřed.

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Prodej a koupě |  31.07.2024
Cenu nemovitosti vždy ovlivňuje celá řada faktorů. Těmi nejzásadnějšími jsou lokalita a typ nemovitosti. Prodej bydlení je ale obvykle silnou emoční záležitostí, proto naše klienty vždy seznamujeme s aktuální situací na trhu, abychom mohli cenu skutečně dobře nastavit. Klientům také rádi zjistíme nejvyšší možnou cenu za jejich nemovitost.
Prodej a koupě |  27.06.2024
Příprava nemovitosti na prodej zahrnuje několik zásadních bodů, s nimiž musíte dopředu počítat, tak aby vše proběhlo hladce a bezpečně, a to především po právní stránce. Pokud se i vy chystáte prodávat, zřejmě už tušíte, že jde o mnohem víc, než jen o úklid a nafocení interiéru bytu, rodinného domu nebo chaty a chalupy.
Prodej a koupě |  22.11.2023
Brno, the vibrant and rapidly growing city in the Czech Republic, is a hub for real estate activities. Whether you're an experienced property owner or new to the real estate market, selling a property in Brno can be a complex process. This guide, created in collaboration with TAJOVSKÝ reality s.r.o., one of the traditional real estate agencies in the region, aims to simplify this process for you.
Prodej a koupě |  05.12.2022
Prodej nemovitosti na vlastní pěst může skrývat mnoho rizik, včetně nesprávného nastavení ceny, špatné propagace a komplikace s právními dokumenty. Odborníci na realitním trhu zajistí optimální cenu, kvalitní prezentaci a ochrání vás před chybami v průběhu prodeje. Realitní kancelář také minimalizuje riziko sporů ohledně skrytých vad a zajišťuje bezproblémový průběh transakce. Prodej přes realitní kancelář se vyplatí, protože šetří čas, námahu a starosti.
Prodej a koupě |  14.09.2022
Před prodejem či koupí nemovitosti je klíčové znát její technický stav, což může výrazně ovlivnit cenu a zabránit budoucím sporům. Odborná kontrola nebo technický průkaz nemovitosti poskytují kupujícím jistotu, že je vše v pořádku, a prodávajícím možnost stanovit férovou cenu. Seriózní prodejci tak předejdou možným reklamacím a zajistí spokojenost obou stran. Důkladné prověření nemovitosti je tak základem úspěšné transakce.
Prodej a koupě |  20.08.2019
Existuje celá řada rad o tom, jak správně prodávat nemovitost, proto jsme Vám jako realitní kancelář shrnuli body, kterými se sami řídíme a naopak i mýty, kterým se musíte vyhnout.
Prodej a koupě |  06.06.2019
Jak zjistit skutečnou cenu nemovitosti? Kde získáte nejdůvěryhodnější informace a koho se ptát? To vše Vám shrneme a vysvětlíme, abyste dokázali nacenit Vaši nemovitost správně.
Prodej a koupě |  04.01.2019
Kupujete či prodáváte dům, ale máte strach, že by mohli nastat komplikace a vy se dostanete do potíží? Proto pro Vás máme exkluzivní službu PROVĚŘENÁ NEMOVITOST, která chrání prodávající i kupující, takže máte 100% jistotu bezpečí.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti