Prodej a koupě | 27.06.2024

Jak připravit nemovitost na prodej? Vizuálně a především právně

Home staging

Mezi makléři se v současnosti klade velký důraz na vizuální přípravu nemovitostí. Trend home stagingu k nám přišel z amerického realitního trhu a znamená profesionální naaranžování nemovitosti designérem, tak aby na fotografiích i během prohlídek působila co nejatraktivněji. Designér vám poradí jak s úklidem, tak se stylizací vhodných prvků a doplňků.

Každá realitní kancelář, s níž řešíte prodej bytu či jiný prodej nemovitostí, by vám měla zajistit tuto službu od zkušeného profesionála. Pokud řešíte prodej bez realitky, je dobré úpravy a přípravu zkonzultovat.

Jak připravit byty na prodej i jiné nemovitosti?

Příprava se vždy přizpůsobuje typu a stavu nemovitosti. Jinak probíhá u prázdného a neobývaného bytu a jinak u zařízeného a obývaného bytu či domu.

Podstatné je, aby nabízená nemovitost byla čistá, upravená, udržovaná. Zkrátka každý zájemce by se v ní měl cítit dobře a měla by na něj zapůsobit.

Obecně se tedy vyplatí věnovat pozornost drobným závadám a opravám, např. opravit praskliny na zdi, vymalovat, umýt okna, setřít prach, opravit silikonové spáry v koupelně, vyčistit vodní kámen, doplnit chybějící úchytky u skříní a obecně odstranit vše nefunkční a nadbytečné.

Výjimkou jsou přirozeně staré rodinné domy, např. z pozůstalosti po prarodičích, které pravděpodobně po prodeji čeká demolice, proto jakýkoliv úklid nebo úpravy nedávají smysl.

Stejně tak se nevyplatí jakákoliv větší rekonstrukce starého bytu či domu! Zpravidla se tím cena nemovitosti nijak zásadně nezvedne a nikdy neodhadnete vkus zájemců, kteří si obvykle vše předělají po svém.

„Prodávající si někdy myslí, že investují sto tisíc do úprav a cena nemovitost se zvedne o půl milionu korun. Ale to není reálné. Mnohem důležitější jsou jiné záležitosti, které když neuděláte, hrozí vám sankce či žaloba od kupujícího. Ten má nárok uplatňovat po dobu pěti let skryté vady, o kterých ho neinformujete,“ vysvětluje Ing. Jan Tajovský z TAJOVSKÝ reality. „My se snažíme prodávající chránit v maximální možné míře. Proto kupujícího informujeme opravdu o všem, i o tom, co by mu kupující říct nechtěl,“ dodává Ing. Tajovský.

Povinnosti při prodeji nemovitosti

Nejdůležitější je ale nachystat nemovitost na prodej právně, tak aby vše proběhlo bez problémů a následných reklamací či sankcí, jak ukládá zákon.

„Pokud prodáváte např. starší rodinný dům, může se stát, že zákres domu v katastru nemovitostí neodpovídá. Stává se to, pokud se v minulosti prováděly úpravy a přestavby, ale nezkolaudovaly se. A toto je mnohem zásadnější, než aby nemovitost byla krásně naklizená a nafocená,“ říká Ing. Tajovský a dodává: „Protože se může stát, že banka zájemci o koupi nepůjčí na hypotéku, nebo po prodeji stavební úřad nařídí, aby se nezkolaudované přístavby zbouraly.“

Papírová příprava nemovitosti na prodej - předkupní právo

Vlastní nemovitost více vlastníků? Pak je nutné, aby byl nejprve umožněn přednostní odkup dané nemovitosti, jinak se může stát, že při prodeji zasáhne vlastník jednoho z podílů na nemovitosti a celý proces prodeje zneplatní. Takové komplikace mohou být velmi časově i finančně náročné.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

Při prodeji nemovitosti musíte mít připravené vyhotovení zákonem daných podkladů PENB, které poté předáte kupujícímu. Při prodeji rodinného domu si musíte přímo nechat zpracovat nový PENB. Jeho vyhotovení ukládá § 7a Zákona č. 406/2000 Sb. Při nesplnění této povinnosti hrozí vysoké sankce, až 100 tisíc korun. Pokud nemovitost prodává právnická osoba, pak sankce může být až 200 tisíc Kč.

Dokumentace k provedení stavby a technický průkaz nemovitosti

Dodání dokumentace, která dokládá skutečný stav stavby, je zásadní hlavně při prodeji rodinných domů a jiných samostatných staveb. U novějších domů obvykle není problém s jejím dodáním, na rozdíl od starších staveb. Pokud chybí, nebo neodpovídá, pak je třeba pořídit novou dokumentaci skutečného provedení stavby. V případě, že dokumentaci při prodeji nedodáte, nehrozí vám sankce, nahrává to ale kupujícímu, který může snáz žádat slevu z ceny nemovitosti. Totéž platí, pokud současný stav neodpovídá údajům v dodané dokumentaci.

„Naše kancelář klientům také připravuje technický průkaz nemovitosti, případně zpracování zadáme specializované firmě, tak aby byl kupující při prodeji informován o všech chybách a skrytých vadách týkajících se nemovitosti,“ říká Ing. Tajovský. 

Tento průkaz při prodeji není nutný, nabízí ale řadu výhod a určitou záruku pro obě zúčastněné strany, zejména pro prodávajícího, kterého chrání před uplatňováním skrytých vad.

 

Revizní a kontrolní zprávy

Povinnost předložení konkrétních zpráv závisí na technickém stavu objektu, na zavedených druzích energií a způsobu vytápění. Spadají sem:

  • revizní zpráva k elektroinstalaci, 

  • kontrolní revize elektroinstalace, 

  • revize elektrospotřebičů, 

  • revize spalinových cest, 

  • kontrolní zpráva spalinových cest, 

  • kontrolní zpráva plynových zařízení. 

Zprávy o těchto revizích a kontrolách jasně vypovídají o tom, v jakém stavu jsou elektroinstalace, spalinové cesty či plynová zařízení. V případě závady pak může kupující uplatňovat nárok na slevu, pokud se do pěti let od prodeje projeví na nemovitosti vady, které nejsou v revizních či kontrolních zprávách uvedeny, nebo pokud tyto dokumenty úplně chybí.

Doporučujeme

U zařízeného neobývaného bytu/domu nebo chaty a chalupy na prodej doporučujeme udělat generální úklid i opravy, vyklidit všechny osobní věci, hlavně starší nábytek a vše, co je ve špatném stavu. Dále zajistěte, aby nemovitost byla prosvětlená, vkusná a na pohled přitažlivá.  

Pokud máte rodinné domy nebo byty na prodej, kde stále bydlíte, je příprava o něco složitější. V každém případě je ale vhodný generální úklid, celková kontrola stavu nemovitosti či vymalování. Z otevřeného prostoru a polic ukliďte osobní předměty, suvenýry, spotřebiče atd., tak aby byl prostor vzdušný – podobně jako vídáte interiéry v katalozích (stačí si zadat do vyhledávače hesla: prodej bytu Praha, prodej bytu Brno – a rychle objevíte tu nejlepší inspiraci). Před prohlídkou pak vždy dobře vyvětrejte.

U rodinného domu platí všechny již zmíněné zásady, navíc je však nutné se postarat o zahradu a okolí domu. 

Pokud si tedy nevíte rady při prodeji s některým z těchto kroků, je vám naše realitní kancelář a makléři plně k dispozici. Na základě dlouhodobých zkušeností vám rádi poradíme a celý proces za vás spolehlivě vyřídíme.

Ing. Jan Tajovský
Vystudoval jsem VUT na Stavební fakultě v Brně a své znalosti jsem dále rozvíjel na stáži v Rakousku. Práce v oboru nemovitostí byl můj dlouhodobý sen. Aby také ne, když jsem mohl navázat na rodinnou tradici. V roce 2008 jsme založili naši realitní kancelář, která se každým rokem posouvá vpřed.

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Prodej a koupě |  31.07.2024
Cenu nemovitosti vždy ovlivňuje celá řada faktorů. Těmi nejzásadnějšími jsou lokalita a typ nemovitosti. Prodej bydlení je ale obvykle silnou emoční záležitostí, proto naše klienty vždy seznamujeme s aktuální situací na trhu, abychom mohli cenu skutečně dobře nastavit. Klientům také rádi zjistíme nejvyšší možnou cenu za jejich nemovitost.
Prodej a koupě |  15.03.2024
O nás Češích se traduje, že jsme národem chatařů a chalupářů. Údajně více než polovina městských domácností vlastní nebo pravidelně využívá rekreační objekt. Poslední vlna zájmu o chaty a chalupy se vzedmula v době kovidu a ceny za tyto nemovitosti trhaly rekordy. S příchodem následné inflace a ekonomické nejistoty ale bublina splaskla, ceny se vrátily k normálu a příznivý vítr opět nahrává kupujícím.
Prodej a koupě |  22.11.2023
Brno, the vibrant and rapidly growing city in the Czech Republic, is a hub for real estate activities. Whether you're an experienced property owner or new to the real estate market, selling a property in Brno can be a complex process. This guide, created in collaboration with TAJOVSKÝ reality s.r.o., one of the traditional real estate agencies in the region, aims to simplify this process for you.
Prodej a koupě |  05.12.2022
Prodej nemovitosti na vlastní pěst může skrývat mnoho rizik, včetně nesprávného nastavení ceny, špatné propagace a komplikace s právními dokumenty. Odborníci na realitním trhu zajistí optimální cenu, kvalitní prezentaci a ochrání vás před chybami v průběhu prodeje. Realitní kancelář také minimalizuje riziko sporů ohledně skrytých vad a zajišťuje bezproblémový průběh transakce. Prodej přes realitní kancelář se vyplatí, protože šetří čas, námahu a starosti.
Prodej a koupě |  14.09.2022
Před prodejem či koupí nemovitosti je klíčové znát její technický stav, což může výrazně ovlivnit cenu a zabránit budoucím sporům. Odborná kontrola nebo technický průkaz nemovitosti poskytují kupujícím jistotu, že je vše v pořádku, a prodávajícím možnost stanovit férovou cenu. Seriózní prodejci tak předejdou možným reklamacím a zajistí spokojenost obou stran. Důkladné prověření nemovitosti je tak základem úspěšné transakce.
Prodej a koupě |  20.08.2019
Existuje celá řada rad o tom, jak správně prodávat nemovitost, proto jsme Vám jako realitní kancelář shrnuli body, kterými se sami řídíme a naopak i mýty, kterým se musíte vyhnout.
Prodej a koupě |  06.06.2019
Jak zjistit skutečnou cenu nemovitosti? Kde získáte nejdůvěryhodnější informace a koho se ptát? To vše Vám shrneme a vysvětlíme, abyste dokázali nacenit Vaši nemovitost správně.
Prodej a koupě |  04.01.2019
Kupujete či prodáváte dům, ale máte strach, že by mohli nastat komplikace a vy se dostanete do potíží? Proto pro Vás máme exkluzivní službu PROVĚŘENÁ NEMOVITOST, která chrání prodávající i kupující, takže máte 100% jistotu bezpečí.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti