Podmínky pro získání hypotéky zpřísňují. Jak teď budou banky posuzovat právě vaši bonitu?

Domů Realitní blog Podmínky pro získání hypotéky zpřísňují. Jak teď budou banky posuzovat právě vaši bonitu?
Podmínky pro získání hypotéky zpřísňují. Jak teď budou banky posuzovat právě vaši bonitu?

Podmínky pro získání hypotéky zpřísňují. Jak teď budou banky posuzovat právě vaši bonitu?

Žadatelé o hypoteční úvěr se musejí připravit na to, že jejich cesta k vlastnímu bydlení bude zase o něco složitější. Česká národní banka v létě vydala doporučení, aby banky přitvrdily. A tak se i stane – od 1. října 2018.

 

 Co se změní

Nastupující regulace vnáší do hodnocení úvěruschopnosti dvě nová pravidla:

  1.  Celkový dluh (všechny vaše závazky) nesmí být vyšší jak devítinásobek ročního čistého příjmu (tzv. ukazatel DTI neboli debt to income).
    Příklad: Chcete získat hypotéku 2 000 000 Kč. Máte už půjčku, ze které vám zbývá vrátit ještě 100 000 Kč. Váš celkový dluh by tedy byl 2 100 000 Kč. Váš roční čistý příjem je 300 000 Kč. DTI = 7 (sedminásobek).

  2. Splátka všech závazků nesmí přesáhnout 45 % měsíčního čistého příjmu (tzv. ukazatel DSTI neboli debt service to income).
    Příklad: S hypotékou byste měsíčně spláceli 8 000 Kč. Čistý měsíční příjem máte 25 000 Kč. DSTI = 32 (32 procent).

 

Pokud se tedy chystáte ucházet o hypoteční úvěr, s největší pravděpodobností budete muset slevit ze svých představ o půjčené sumě. Nebo dokonce hledat jiné možnosti financování…

 

Probrat moji finanční situaci

 

Novinka? Někde ani moc ne

Ačkoliv se tyto změny nesetkávají u široké veřejnosti s vřelým přijetím, některé bankovní společnosti zavedly podobně přísnější podmínky už před časem a samy od sebe.

Například Česká spořitelna tak u žadatele ověřuje, jestli splátka (a třeba i v součtu s dříve poskytnutými úvěry) nespolkne víc jak 50 % čistého měsíčního příjmu.

 

Naděje v podobě výjimky?

Doba neomezených a lehce dostupných hypoték tedy skutečně skončila. Ale nevěste hlavu. ČNB počítá s tím, že u některých specifických případů bude nutné nastavit parametry úvěru „na míru“, bez splnění doporučených limitů. A třeba do této povolené výjimky zapadnete i vy se svými možnostmi.

Nutno však podotknout, že tyto individuálně vyřízené žádosti mohou u každé banky tvořit maximálně 5 % z celkového objemu poskytnutých hypoték.

Abyste se tedy ani nyní nemuseli vzdát snu o vlastním bytě či domě, doporučujeme probrat plány se zkušeným specialistou, který vám pomůže najít nejlepší variantu právě pro vás.

Chcete mít jistotu, že oslovíte spolehlivého odborníka? Pak nikoho nehledejte a rovnou se obraťte na nás. 

Na tvorbě tohoto článku se podílel hypoteční specialista Robert Skoupil.

 

Probrat moji situaci se specialistou

Další nabídky

Zobrazit vše
Zjistit cenu své nemovitosti