Profese a zkušenosti | 28.05.2024

Nájem, nebo vlastní bydlení? Co je výhodnější a jaké faktory jsou rozhodující?

Pronájem vs. hypotéka

„Pronájem stejně jako vlastní bydlení mají své výhody. Ani jedna z možností není špatně. V Česku stále ještě platí, že většina populace žije ve vlastním bydlení, to se ale v poslední době začíná měnit. Změnu nastartovalo zdražování nemovitostí a horší dostupnost hypoték. Nemyslím si ale, že je špatně, když nemáte vlastní nemovitost,“ říká k současné situaci na realitním trhu Ing. Jan Tajovský, majitel kanceláře TAJOVSKÝ reality.

Zároveň také dodává, že ani situace, kdy vlastníte nemovitost, nemusí být výhra.  

„Pro mnoho lidí stejně představuje situace s hypotékou v podstatě hru s bankou – tedy kdo vydrží déle a komu za třicet let bude nemovitost skutečně patřit,“ říká ze zkušeností Ing. Tajovský.  

V případě pronájmu máte možnost kdykoliv svobodně odejít a přestěhovat se za rozumné peníze. Ale u hypoték musíte obvykle řešit problém s jejich ukončením. Může nastat například pokles ceny nemovitostí na trhu, prodej bude komplikovaný, vše potrvá neočekávaně dlouhou dobu a byty na prodej nebudou výhodné. Nemovitost prodáte za nižší cenu, než jste kupovali, zaplatíte poplatky navíc a ocitnete se v potížích.

Dosáhnout na vlastní bydlení je ale stále zásadním cílem v životě mnoha Čechů. Ne každému se však splní.

Jaké faktory tedy hrají důležitou roli, když řešíte dilema pronájem vs. hypotéka? Byt či rodinný dům?

 

1. Finance

Ideální je, když máte hotovost a můžete do nemovitosti investovat. To ale vzhledem k současným cenám není pro každého.  Proto si většina kupujících volí využití hypotečního úvěru, případně kombinaci hypotéky a vlastních zdrojů.

Kromě počáteční investice je dále třeba počítat s dalšími náklady na údržbu, které závisí na celé řadě faktorů, jako je např. stav nemovitosti, její stáří, lokalita apod. Pokud si hned na začátku nevyberete dobře, může se i vlastní bydlení výrazně prodražit. Obvykle se tak stane, když si řešíte nabídku a prodej nemovitostí na vlastní pěst, bez realitky.

V nájmu je zase výhoda, že majitel nemovitosti musí opravit porouchané vybavení. Málokterý majitel vám ale dnes nabídne pronájem na dobu neurčitou. Smlouvy často bývají cca na rok, a tak nemáte dlouhodobou jistotu.

Ať už si zvolíte jakoukoliv cestu, vždy doporučujeme probrat svou situaci a možnosti se svým realitním makléřem, využít náhled do katastru nemovitostí a dobře prozkoumat zvolenou lokalitu i její specifika. Navíc zkušený makléř a realitní kancelář vám vše vysvětlí, zjistí a dodají informace o aktuálních možnostech financování a zároveň vám sjednají tu nejvýhodnější hypotéku.

Důležité je také zvážit výši a stabilitu svých příjmů a svou ochotu investovat jejich velkou část desítky let právě do hypotéky.

Na druhou stranu má platba hypotéky i určité výhody, oproti nájemnému. Jednak představuje způsob, jak investovat své finanční prostředky a zhodnocovat je v čase, jednak máte nárok na získání odpočtu úroků z hypotéky od daně z příjmu.

Z krátkodobého hlediska však nájem stále zůstává levnější a rychlejší variantou.

2. Ujasněte si svou situaci a zohledněte plány

Vaše životní situace je dalším důležitým faktorem při volbě mezi vlastním bydlením či nájmem.

Mladé páry, které chtějí společně bydlet, volí stále častěji bydlení v nájmu. A to nejen z finančních důvodů. Než se totiž vrhnete rovnýma nohama do životní investice v podobě hypotéky, má smysl nejprve prověřit vztah a projít si nabídky pronájmů bytů.

Zásadní také je, zda jste ochotni velkou část svých financí investovat do hypotéky, nebo je chcete raději využít jinak? Nevydržíte dlouho na místě a máte zvídavou povahu? Chcete cestovat a poznávat krásy světa? Nebo máte jiný sen či „koníček“, který je pro vás přínosnější?

Stejně tak pokud zatím nemáte jasno, kde se chcete usadit, ještě nechcete rodinu a práce vás nutí být často mimo domov, pak se vám vyplatí zvolit nájem.

Ten pak můžete kdykoliv ukončit a najít si náhradu. Narozdíl od hypotéky. Ovšem pokud si chcete hledat nájem ve velkých městech a vyhledáváte hesla jako nájem byty Praha, byty Brno, Ostrava či Plzeň, mohou na vás opět čekat určité obtíže – a to vzhledem k aktuální výši cen pronájmů ve velkých městech i možnému nedostatku zajímavých a vhodných nabídek.

Než se tedy rozhodnete ke koupi a k finančnímu závazku, vše si dopředu promyslete. Chcete poklidnou lokalitu na malém městě či vesnici, v blízkosti přírody? Pak si dobře prověřte např. dostupnost do svého zaměstnání, pravidelné spoje pro vás i děti do školky a školy, na kroužky, dostupnost služeb, lékařů, sportovišť, kultury apod.

Záleží na mnoha faktorech

Je tedy jasné, že jednoznačná odpověď neexistuje. Vždy musíte při rozhodování mezi nájmem a hypotékou zvážit mnoho faktorů: o jakou nemovitost a v jaké lokalitě se jedná? Můžete si dovolit hypotéku? Máte jasno, že v daném místě a v nemovitosti skutečně chcete dlouhodobě žít? Sami, s partnerem či s budoucí rodinou?

Vždy záleží na prioritách a životním stylu, které se v čase a mezi generacemi proměňují.

Pokud se vám ale daná nemovitost i lokalita líbí a můžete si ji dovolit, neváhejte. V tomto případě se dlouhé rozmýšlení nevyplácí. Ani čekání na pokles ceny. Podobná nabídka se už nemusí opakovat, nebo až za dlouhou dobu.

Ing. Jan Tajovský
Vystudoval jsem VUT na Stavební fakultě v Brně a své znalosti jsem dále rozvíjel na stáži v Rakousku. Práce v oboru nemovitostí byl můj dlouhodobý sen. Aby také ne, když jsem mohl navázat na rodinnou tradici. V roce 2008 jsme založili naši realitní kancelář, která se každým rokem posouvá vpřed.

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Profese a zkušenosti |  02.05.2024
Většina lidí neprodává svou nemovitost každý den a zorientovat se na realitním trhu je stále obtížnější. Osobně věříme, že by měli v dnešní době vše zajišťovat profíci, kteří svému oboru rozumí. Protože se ve světě realit a bydlení pohybujeme od roku 2008, sepsali jsme pro vás 8 hlavních doporučení, jak si vybrat spolehlivou realitní kancelář, abyste prodali či nakoupili nemovitost bez rizika a zbytečných ztrát.
Profese a zkušenosti |  14.07.2021
Proč si nechat pomoct od realitní kanceláře při koupi či prodeji nemovitosti? Na to Vám odpoví manželé Illovi, kteří s námi jak nemovitosti prodávali, tak i kupovali.
Profese a zkušenosti |  03.10.2020
Lenka Zimmermanová je interiérová designérka, která svoji práci dělá už dlouhá léta. Jaké designy dělá nejraději, kde čerpá inspiraci a jaké budou trendy v budoucnu? To nám Lenka prozradila v tomto rozhovoru pro Tajovský reality.
Profese a zkušenosti |  09.09.2020
Když se dá klientovi slovo, musí se dodržet, to je motto realitní makléře Honzi Křenka, který působí v realitní kanceláři Tajovský reality už dlouhá léta. V rozhovoru s ním se dozvíte jaké výhody mu práce realiťáka přináší, co studoval a jakou práci vykonával před realitami.
Profese a zkušenosti |  04.08.2020
Rozhovor s Andreou Tajovskou na téma Vánoce
Profese a zkušenosti |  08.07.2020
Rozhovor s realitním makléřem a zároveň projektovým manažerem Radkem Vašíčkem z Tajovský reality. Jak dlouho tuhle práci dělá, co ho baví a jak se k tomu vůbec dostal, to vše nám prozradil v rozhovoru.
Profese a zkušenosti |  16.06.2020
Jak si vede mladý realitní makléř Vítek Hrdlička, který se začal s prací realitního makléře u boskovické realitní kanceláře Tajovský reality. Co ho na práci realiťáka baví a jaká je největší výhoda této práce?
Profese a zkušenosti |  10.05.2020
Rozhovor s naší vedoucí back office Tajovský reality Zuzkou Petrovou, která nám prozradila jaké byly její začátky, co obnáší její práce v realitní kanceláři, a jaké jsou její největší úspěchy.
Profese a zkušenosti |  03.04.2020
Kdo je náš top realitní makléř v Tajovský reality? Přečtěte si rozhovor s naší nejúspěšnější realitní makléřkou Lenkou Dokoupilovou, která Vás nechá nahlédnout do její desetileté praxe v realitním oboru.
Profese a zkušenosti |  04.03.2020
Proč zvolit při prodeji nemovitosti realitní kancelář místo prodeje na vlastní pěst? Vyzpovídali jsme jednoho z našich klientů, který nám prozradil, proč si zvolil prodej nemovitosti přes naši realitní kancelář a jak jeho rozhodnutí zpětně hodnotí.
Profese a zkušenosti |  03.01.2020
Jaké jsou trendy letošního roku, co se týče interiérového designu přímo od profesionální designérky Radky Vašíčkové? Radka se také rozpovídala o tom, co zjistila za její dlouholetou praxi v tomto oboru.
Profese a zkušenosti |  03.12.2019
Bohužel je na realitní kanceláře vrháno často až moc negativních reakcí, občas si to ale realitní kanceláře vážně zaslouží. Naši klienti se rozhodli s námi jejich příběh sdílet.
Profese a zkušenosti |  04.09.2019
Realitní kancelář Tajovský reality ve spolupráci s developerskou společností NWD Group pořádala vzdělávací akci, kde v celkem šesti celodenních částech edukovali realitní makléře, pracovníky back office, ale také externí spolupracovníky. Probíralo se právo, trénink obchodního jednání, architektura a stavebnictví, efektivita v IT a dokumentace v praxi.
Profese a zkušenosti |  11.07.2019
Příběh realitního makléře Honzy Křenka, který se z triatlonisty dostal až k práci v realitní kanceláři Tajovský reality. Jak se k práci dostal a co dělal před prací v realitním oboru?
Profese a zkušenosti |  06.03.2019
Náklady na vytápění, větrání, ochlazování, klimatizaci, ohřívání vody nebo třeba osvětlení mohou značně ovlivnit Vaše budoucí výdaje. Jak si tedy PENB ohlídat? Zde máte hlavní body, na které si rozhodně dávejte pozor.
Profese a zkušenosti |  01.02.2019
Přečtěte si příběh Jana Tajovského, který dlouhá léta buduje realitní kancelář Tajovský reality, která sídlí v Boskovicích. V článku se dozvíte jaké byly jeho začátky v realitách, ale také jak vypadá jeho osobní život.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti