Právo a finance | 03.06.2024

Chystáte se na nákup pozemku? Poradíme vám, jak postupovat

Cena a hodnota pozemků se odvíjejí od celé řady faktorů, které vám při výběru vhodného místa snadno zamotají hlavu. Abyste mohli své sny o bydlení realizovat, musíte k tomu mít vhodný pozemek, přesněji řečeno stavební pozemek, který je dle územního plánu vhodný pro výstavbu rodinného domu.

Kdy se jedná o stavební pozemek?

Informace, zda se jedná o stavební pozemek (pokud na něm ještě nejsou vybudovány žádné sítě), zjistíte na příslušném stavebním úřadě na odboru územního plánování, kde si můžete vyžádat regulační plány. Z nich se dozvíte také více o případných omezeních – např. kolik procent pozemku můžete zastavět, zda se pozemek nachází v zátopové oblasti, jestli můžete stavět vícepodlažní dům, či pouze přízemní, jestli je povolena rovná, pultová nebo jen sedlová střecha ad. 

 

Katastr nemovitostí a územní plán

Informace o stavebních pozemcích lidé často hledají v katastru nemovitostí, ale neúspěšně. Katastr nabízí pouze údaje o stavebních parcelách. Prozradí vám, zda je pozemek zatížený právní vadou (věcná břemena, exekuce, zástavní a předkupní práva) nebo jaká je přesná výměra celého pozemku a jeho hranice.

Především vám ale nahlížení do katastru nemovitostí umožňuje si ověřit, kdo je majitelem pozemku. Pokud je majitelů více, musí prodej pozemku odsouhlasit všichni.

Z územního plánu obce pak vyčtete, které plochy jsou určeny k zastavění a které ne.

Územní i regulační plán jsou navíc obvykle veřejně přístupné na stránkách příslušné obce. Nezapomínejte ale, že se časem mohou plány změnit, proto je dobré si ověřit, zda právě změna územního plánu neprobíhá nebo zda o jeho změnu někdo z obyvatel právě nezažádal.

Na co se při výběru pozemku zaměřit?

Našli jste zajímavý stavební pozemek v požadované lokalitě? Prověřte si ho. Takový pozemek by měl kromě zákonem stanovených podmínek splňovat i další body:

  • Pozemek musí být dle územního plánu zahrnut do pozemků vhodných pro výstavbu rodinných domů.

  • Pokud daná obec či město zpracovává tzv. regulační plán, vyžádejte si ho a seznamte se s ním.

  • Prozkoumejte tvar, rozměry a svažitost pozemku.

  • Zjistěte si, jak je orientován vůči světovým stranám a jaké nabízí možnosti pro výstavbu domu nebo chaty.

  • Ověřte si napojení na inženýrské sítě. Pokud zatím nemá přípojky ke všem sítím, nenechte se zmást např. tím, že zde vede kanalizace. Provozovatel vás nemusí automaticky napojit.

  • Chcete mít klidné rodinné bydlení? Pak si ověřte, jaký je plán a rozsah budoucí okolní výstavby, abyste se včas vyhnuli nežádoucímu ruchu a nepříjemnostem např. v podobě dálnice, čističky apod.

  • Ověřte si vhodnost podkladu pozemku pro výstavbu domu. Se stavebním a geologickým průzkumem vám pomůže zkušený projektant, který vám může také ušetřit nemalé finanční prostředky.

  • Ověřte si, že k pozemku vede dobrá přístupová cesta, ideálně z asfaltu.

  • Prověřte si i to, co není na první pohled vidět, ale co může zásadně ovlivnit nebo ohrozit vaše bydlení či samotnou výstavbu – např. možnost přírodních nástrah, vysokou hladinu spodní vody, záplavovou oblast a další.

  • Promluvte si se sousedy, jak se jim v lokalitě žije, jaké případné problémy zde řeší, jaká je zde občanská vybavenost a poptejte se na další specifika místa.

„Pokud kupujete pozemek přes realitní kancelář, měli byste mít jistotu, že za vás vše zjistí a také vyřídí. Kupující by si pak měli být vědomi, že to vše se promítá do ceny pozemku. Je tedy velký rozdíl, pokud kupujete pozemek zahrnutý v územním plánu, ale bez inženýrských sítí, dopravní komunikace a nevíte, co na něm lze postavit, nebo naopak máte vyřízeno vše až po stavební povolení a můžete okamžitě začít stavět. To je velmi důležité, protože u standardního rodinného domu může vyřízení povolení ke stavbě trvat i dva roky, nemluvě o větších stavbách,“ vysvětluje Ing. Jan Tajovský, majitel kanceláře TAJOVSKÝ reality.

Rezervační a kupní smlouva

Jako další krok na vás čeká vyřizování rezervační smlouvy, která je v podstatě pojistkou chránící práva a povinnosti prodávajícího i kupujícího. A poté už přichází na řadu kupní smlouva. Kvalitní realitní kancelář za vás opět vše spolehlivě vyřídí. Pokud nakupujete bez realitky, nechte si obě smlouvy zkontrolovat, nebo ideálně přímo vyhotovit právníkem. 

Nezapomeňte také, že jako kupující máte povinnost zaplatit daň z nemovitosti, která se platí jednou ročně.

Podepsáním kupní smlouvy se však automaticky nestáváte majitelem. K tomu je třeba vypracovat návrh na vklad do katastru nemovitostí v aplikaci ČÚZK a zaplatit katastru správní poplatek 2000 Kč. Ke změně vlastníka pozemku pak dojde až ke dni zápisu kupní smlouvy do katastru. Obvykle tento proces včetně správní lhůty trvá cca do 25 dní.

Ing. Jan Tajovský
Vystudoval jsem VUT na Stavební fakultě v Brně a své znalosti jsem dále rozvíjel na stáži v Rakousku. Práce v oboru nemovitostí byl můj dlouhodobý sen. Aby také ne, když jsem mohl navázat na rodinnou tradici. V roce 2008 jsme založili naši realitní kancelář, která se každým rokem posouvá vpřed.

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Právo a finance |  15.08.2024
Investice do nemovitostí je v Česku jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak zhodnocovat peníze a ochránit je před inflací. Zároveň představuje jednu z možností, jak s minimem rizika finančně zajistit sebe, rodinu a případně i potomky. Tento typ investice s sebou nese řadu výhod. Než se však do investování pustíte, je třeba zvážit i celou řadu dalších faktorů a především se poradit s odborníky, kteří se na realitním trhu dlouhodobě pohybují.
Právo a finance |  10.07.2024
Při každém prodeji či nákupu nemovitosti je jedním z důležitých kroků úschova peněz. Řada lidí by se tomuto úkonu ráda vyhnula, aby ušetřili náklady ve výši několika tisíc korun, zejména pokud prodej probíhá bez realitky. Mnohdy ani nevěří v bezpečnost úschovy. V tomto článku vám vysvětlíme, jak úschovy fungují, proč je důležité jich využít, jaké existují typy a podíváme se také na jejich výhody i nevýhody.
Právo a finance |  21.02.2024
Katastr nemovitostí je především velmi cenný zdroj informací o všech nemovitostech v ČR. Najdete v něm jejich soupis s bližším popisem, ale také informace o tom, kdo vlastní např. sousední byt, okolní stavby i pozemky napříč celou republikou. Nebo vás zajímají geometrické plány, existence věcného břemena na nemovitosti, zástava či kolaudační rozhodnutí? Nahlížení do katastru nemovitostí je veřejně přístupné každému – odborníkům na prodej nemovitostí i laické veřejnosti, zdarma a bez registrace.
Právo a finance |  03.01.2024
Vyplatí se pronajímat byt bez realitky, nebo naopak s pomocí zkušeného odborníka? Jak si dobře nastavit nájemní smlouvu a prověřit zájemce o bydlení ve vaší nemovitosti, abyste našli kvalitního nájemníka, který plní závazky? A musíte při pronájmu řešit i katastr? Na základě šestnáctileté praxe naší kanceláře TAJOVSKÝ reality vám poradíme, na co si dát pozor, a proč si díky realitní kanceláři ušetříte nejen čas a starosti, ale také peníze.
Právo a finance |  10.05.2023
Zjištění majitele nemovitosti lze snadno provést online prostřednictvím webu ČÚZK. Na stránce cuzk.cz můžete zdarma nahlížet do katastru nemovitostí, vyhledávat podle adresy či čísla parcely a získat základní údaje o nemovitostech. Pro detailnější informace, jako je výpis z katastru, je však služba zpoplatněna. Online přístup je rychlý, dostupný 24/7 a využíván širokou škálou uživatelů.
Právo a finance |  08.02.2020
Družstevní byty začínají být opět populární, proto jsme Vám sepsali vše, na co si dát pozor a jak je to s hypotékou u družstevních bytů.
Právo a finance |  06.11.2019
Jak se zorientovat v katastru nemovitostí, co vše v něm naleznete a proč Vám katastr může dost věcí usnadnit? Ukážeme Vám vše, co v katastru nemovitostí naleznete v pár jednoduchých bodech.
Právo a finance |  02.10.2019
Tečkou za stavbou nebo rekonstrukcí nemovitosti je kolaudace, pokud tento krok přeskočíte, dům se považuje za nedokončený a může to vést k problémům například u pojišťoven. Kolik kolaudace stojí a jak na ni? S tím Vám rádi poradíme v tomto článku.
Právo a finance |  02.05.2019
Budoucí majitelé často podceňují obsah rezervační či kupní smlouvy a nedbají na právní prověření nemovitosti. Přitom tyto závady lze včas odhalit. Nevsázejte jen na slova prodávajícího, my Vám ukážeme na co si dát pozor.
Právo a finance |  05.04.2019
Při pořízení bytu či domu nesmí kupující zapomínat na daň z nabytí nemovitosti, kterou je povinen hradit. Existují případy, kdy je nový majitel nemovitosti od tohoto výdaje osvobozen a my Vám prozradíme potřebné podmínky pro tuto úlevu.
Právo a finance |  02.12.2018
Chcete budovat pasivní příjem? Máte peníze navíc, ale nevíte, kam je uložit? Investice do nemovitostí je pořád jedna z nejlepších a nejstabilnějších variant. Ukážeme Vám základní kroky, jak na investování do nemovitostí z pohledu dlouholeté realitní kanceláře.
Právo a finance |  03.11.2018
Reálná výše provize realitních kanceláří? Chcete koupit či prodat nemovitost, ale provize realitní kanceláře Vám přijde vysoká? Ukážeme Vám vše, co se v provizi skrývá a kolik práce za prodejem či koupí nemovitosti vůbec je.
Právo a finance |  01.10.2018
Víme opravdu, jak správně formulovat poptávku a následně jednat tak, aby koupě proběhla bezpečně a bezproblémově? To vše si povíme a shrneme v následujících řádcích.
Právo a finance |  01.09.2018
Získání hypotéky se opět více komplikuje a podmínky zpřísňují. Co vše potřebujete splnit a jaké jsou změny? Česká národní banka v létě vydala doporučení, my Vám je shrneme.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti