Profese a zkušenosti | 02.05.2024

Jak a proč si vybrat spolehlivou realitní kancelář a makléře?

Prodej svépomocí

V Česku je stále časté, že lidé chtějí nákup a prodej nemovitostí řešit svépomocí. Bohužel ale obvykle nastaví nereálnou cenu nebo o nemovitosti něco důležitého zatají. Ať chcete, nebo ne – pokud si zvolíte nákup či prodej bez realitky, musíte být velmi na pozoru, abyste se nespálili. O to víc, pokud nemáte v této oblasti zkušenosti a přehled o aktuální situaci.

„Rád bych pomohl naší praxí měnit stále časté přesvědčení, že je koupě nemovitosti napřímo od majitele výhodná. Doba se od časů minulého režimu změnila. Dnes je naopak zastoupení odborníkem pojistkou, že cena nemovitosti bude adekvátní, nebudou zatajeny podstatné slabiny a obchod bude fér pro obě strany,“ říká Ing. Jan Tajovský, majitel kanceláře TAJOVSKÝ reality.

Majitelé obvykle chtějí vyřešit prodej nemovitosti bez realitky, aby se vyhnuli placení provize a z důvodu nedůvěry v profesionalitu realitních makléřů. Často si ale vůbec neuvědomují, co trh s nemovitostmi ve skutečnosti obnáší. Nevědí, jak s ohledem na současnou situaci stanovit odpovídající prodejní cenu, jak ji prezentovat a komunikovat se zájemci. Jak poznat, kteří zájemci o byty na prodej jsou skutečně vhodní, jak řešit smlouvy, katastr nemovitostí, úschovu peněz, přepis a předání nemovitosti, daň z nemovitostí a mnoho dalšího?

Čeho si všímat, když hledáte kvalitní realitní kancelář (RK)?

- Reference: Ověřte si doporučení z více zdrojů

Obvykle nejprve hledáme doporučení mezi přáteli a známými, kteří také řešili prodej pozemku, chaty či pronájmy bytů apod. Ale nespoléhejte pouze na ně.

Konkrétní kancelář a makléře si určitě ověřte z více zdrojů, i na internetu. Jak pracují, jaká je jejich historie, jak prezentují nemovitosti či pozemky k prodeji, jaké mají ohlasy od svých klientů apod. Doporučujeme také porovnat mezi sebou několik realitních kanceláří (RK) ve vašem regionu a nespokojit se hned s prvním doporučením.

- Jak dlouho působí na trhu a kolik prodá ročně nemovitostí?

„Pokud prodává realitní kancelář ročně nemovitosti za 350 milionů, lze očekávat, že bude mít výrazně propracovanější systém a zkušenosti než makléř, který ročně prodá nemovitosti tři,“ vysvětluje Ing. Jan Tajovský.

Pamatujte, že v České republice se makléřem může stát takřka kdokoliv, kdo vlastní živnostenské oprávnění pro zprostředkování obchodu s nemovitostmi. V podstatě zde neexistuje žádná zákonná norma, která by stanovovala podmínky na realitním trhu. Začínající realitní makléř by měl alespoň dva roky pracovat pod dozorem zkušeného makléře.

Pokud vidíte, že má makléř ve své nabídce vysoký počet nemovitostí na prodej, neznamená to, že je kvalitní a úspěšný. Může to být i naopak. Zkušení makléři naopak pracují exkluzivně, aby se mohli svěřeným nemovitostem skutečně věnovat. Jejich nabídka pak bývá menší než u nezkušených makléřů.

- Pozor na první dojem 

Nenechte se zmást velikostí realitní kanceláře, ani prvním dojmem, který makléř zanechá. Velké realitky mají obvykle dobře nastavený marketing, procesy prodeje a servis klientům, za něž se nekvalitní či nezkušení makléři snadno schovají. A sebevědomé vystupování při prvním telefonátu nebo na schůzce také nemluví za vše.

Všímejte si svých pocitů, které ve vás kontakt s makléřem vyvolá. Jeho dochvilnost, oční kontakt, ochota komunikovat, kolik informací je vám schopen poskytnout apod. Získané informace si následně dobře ověřte.

- Výše provize a služby, které by měla zahrnovat

Výše provize, kterou si makléř určí za sjednání prodeje nemovitosti, by pro vás neměla být rozhodující. Vždy se ptejte, jaké služby a v jakém rozsahu vám za provizi v rámci svého servisu garantuje. Můžete se totiž setkat s případy, kdy si makléř řekne o nízkou provizi, ale většinu služeb pak chce zaplatit zvlášť, nebo je nezajistí vůbec.

Co by mělo být v ceně provize?

  • příprava nemovitosti na prodej (home staging)

  • profesionální zpracování a realizace propagace (fotografie, videoprohlídky, texty, sociální sítě apod.)

  • kvalitní inzerce (realitní servery, sociální sítě, lokální inzerce atd.) 

  • servis během prodeje (zpracování rezervační a kupní smlouvy, výpis z katastru nemovitostí, pomoc při vyřizování hypotečního úvěru, předání nemovitosti apod.) 

- Jak RK prezentuje a propaguje nemovitosti?

Jednoduše se podívejte na web, sociální sítě a na další aktuální inzerci realitního makléře či kanceláře. Snadno tak porovnáte úroveň s dalšími makléři. Všímejte si kvality zpracování inzerce, fotografií, videí, textů apod. Na sítích také uvidíte, jestli reaguje na dotazy a jak komunikuje.  

- Pracuje realitní kancelář exkluzivně?

Kvalitní makléři obvykle pracují výhradně exkluzivně, tzn. že nemovitosti, které vám nabídnou, řeší pouze oni sami a jejich prodeji se věnují naplno. Jinak mají obvykle malou šanci, že danou nemovitost prodají, čemuž pak odpovídá i jejich motivace a úsilí. Proto se nevyplácí svěřit prodej nemovitosti do rukou více RK.

- Jakým způsobem zajišťuje RK úschovu kupní ceny?

Zjistěte si, zda makléř během prodeje využívá notářskou, bankovní či advokátní úschovu peněz. Ty bývají nejčastější. Kromě toho je možná i úschova peněz u realitní kanceláře, ale její využívání zákon od roku 2020 výrazně omezuje. RK ji může poskytnout pouze na základě písemné žádosti klienta.

- Prostudujte si zprostředkovatelskou smlouvu

Smlouva by měla obsahovat vše podstatné – jasně, stručně a srozumitelně:

  • přesné stanovení smluvních stran,

  • označení a popis nemovitosti,

  • kupní cenu,

  • dobu, na kterou je smlouva uzavírána,

  • výši provize a podmínky vyplacení,

  • specifikaci poskytovaných služeb,

  • podmínky vypovězení smlouvy.

Uzavírá se mezi majitelem (majiteli) nemovitosti a realitním makléřem (či kanceláří) a nikdy byste neměli mít pocit, že jste k jejímu podpisu tlačeni. Opak by pro vás měl být varovným signálem. A pozor si např. dejte na automatické prodlužování smluv po uplynutí stanovené doby určité.

Ing. Jan Tajovský
Vystudoval jsem VUT na Stavební fakultě v Brně a své znalosti jsem dále rozvíjel na stáži v Rakousku. Práce v oboru nemovitostí byl můj dlouhodobý sen. Aby také ne, když jsem mohl navázat na rodinnou tradici. V roce 2008 jsme založili naši realitní kancelář, která se každým rokem posouvá vpřed.

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Profese a zkušenosti |  28.05.2024
Češi patří v rámci Evropy k národům, které jednoznačně upřednostňují vlastní bydlení. Tento přístup je u nás tradiční – oproti zemím jako např. Německo, Rakousko, Francie či Švédsko. V posledních letech se však situace výrazně mění také u nás. Důvodem jsou hlavně vysoké ceny nemovitostí, zhoršující se dostupnost možností jejich financování i větší touha Čechů po svobodě a nezávislosti, bez zátěže v podobě hypotéky.
Profese a zkušenosti |  14.07.2021
Proč si nechat pomoct od realitní kanceláře při koupi či prodeji nemovitosti? Na to Vám odpoví manželé Illovi, kteří s námi jak nemovitosti prodávali, tak i kupovali.
Profese a zkušenosti |  03.10.2020
Lenka Zimmermanová je interiérová designérka, která svoji práci dělá už dlouhá léta. Jaké designy dělá nejraději, kde čerpá inspiraci a jaké budou trendy v budoucnu? To nám Lenka prozradila v tomto rozhovoru pro Tajovský reality.
Profese a zkušenosti |  09.09.2020
Když se dá klientovi slovo, musí se dodržet, to je motto realitní makléře Honzi Křenka, který působí v realitní kanceláři Tajovský reality už dlouhá léta. V rozhovoru s ním se dozvíte jaké výhody mu práce realiťáka přináší, co studoval a jakou práci vykonával před realitami.
Profese a zkušenosti |  04.08.2020
Rozhovor s Andreou Tajovskou na téma Vánoce
Profese a zkušenosti |  08.07.2020
Rozhovor s realitním makléřem a zároveň projektovým manažerem Radkem Vašíčkem z Tajovský reality. Jak dlouho tuhle práci dělá, co ho baví a jak se k tomu vůbec dostal, to vše nám prozradil v rozhovoru.
Profese a zkušenosti |  16.06.2020
Jak si vede mladý realitní makléř Vítek Hrdlička, který se začal s prací realitního makléře u boskovické realitní kanceláře Tajovský reality. Co ho na práci realiťáka baví a jaká je největší výhoda této práce?
Profese a zkušenosti |  10.05.2020
Rozhovor s naší vedoucí back office Tajovský reality Zuzkou Petrovou, která nám prozradila jaké byly její začátky, co obnáší její práce v realitní kanceláři, a jaké jsou její největší úspěchy.
Profese a zkušenosti |  03.04.2020
Kdo je náš top realitní makléř v Tajovský reality? Přečtěte si rozhovor s naší nejúspěšnější realitní makléřkou Lenkou Dokoupilovou, která Vás nechá nahlédnout do její desetileté praxe v realitním oboru.
Profese a zkušenosti |  04.03.2020
Proč zvolit při prodeji nemovitosti realitní kancelář místo prodeje na vlastní pěst? Vyzpovídali jsme jednoho z našich klientů, který nám prozradil, proč si zvolil prodej nemovitosti přes naši realitní kancelář a jak jeho rozhodnutí zpětně hodnotí.
Profese a zkušenosti |  03.01.2020
Jaké jsou trendy letošního roku, co se týče interiérového designu přímo od profesionální designérky Radky Vašíčkové? Radka se také rozpovídala o tom, co zjistila za její dlouholetou praxi v tomto oboru.
Profese a zkušenosti |  03.12.2019
Bohužel je na realitní kanceláře vrháno často až moc negativních reakcí, občas si to ale realitní kanceláře vážně zaslouží. Naši klienti se rozhodli s námi jejich příběh sdílet.
Profese a zkušenosti |  04.09.2019
Realitní kancelář Tajovský reality ve spolupráci s developerskou společností NWD Group pořádala vzdělávací akci, kde v celkem šesti celodenních částech edukovali realitní makléře, pracovníky back office, ale také externí spolupracovníky. Probíralo se právo, trénink obchodního jednání, architektura a stavebnictví, efektivita v IT a dokumentace v praxi.
Profese a zkušenosti |  11.07.2019
Příběh realitního makléře Honzy Křenka, který se z triatlonisty dostal až k práci v realitní kanceláři Tajovský reality. Jak se k práci dostal a co dělal před prací v realitním oboru?
Profese a zkušenosti |  06.03.2019
Náklady na vytápění, větrání, ochlazování, klimatizaci, ohřívání vody nebo třeba osvětlení mohou značně ovlivnit Vaše budoucí výdaje. Jak si tedy PENB ohlídat? Zde máte hlavní body, na které si rozhodně dávejte pozor.
Profese a zkušenosti |  01.02.2019
Přečtěte si příběh Jana Tajovského, který dlouhá léta buduje realitní kancelář Tajovský reality, která sídlí v Boskovicích. V článku se dozvíte jaké byly jeho začátky v realitách, ale také jak vypadá jeho osobní život.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti