Krásný domov je ten, kde se cítíme dobře, říká interiérová designérka Radka Vašíčková. Jaké jsou trendy pro letošek?

Domů Realitní blog Krásný domov je ten, kde se cítíme dobře, říká interiérová designérka Radka Vašíčková. Jaké jsou trendy pro letošek?
Krásný domov je ten, kde se cítíme dobře, říká interiérová designérka Radka Vašíčková. Jaké jsou trendy pro letošek?

Upouštíme od minimalismu, vracíme se k přírodním barvám a materiálům. Domov ale podle interiérové designérky Radky Vašíčkové není místo, které nám pochválí návštěva, ale to, kde se cítíme nejlépe. „Pro mě je symbolem domova kytice řezaných květin na jídelním stole,“ přiznává. I přes svůj nabitý program si pořád najde čas na výlety do přírody, ze které čerpá inspiraci pro design.

Jaké trendy podle tebe můžeme v letošním roce očekávat, co se interiérového designu týče?
Nejen v bydlení, ale obecně teď svět více inklinuje k přírodě, to znamená přírodní materiály jako dřevo, ruční výroba, originalita a nepravidelnost, ale také recyklace a upcycling. Pomalu tak upouštíme od minimalistických chladných interiérů, které byly in v posledních letech, a dáváme přednost útulnu a teplejším tónům. Moderní jsou teď i matné povrchy, na rozdíl od lesklých.

Důležitou roli získávají doplňky, tentokrát jim vede černá, měděná a zlatá barva. S tím jde ruku v ruce i nový trend v textiliích – samet. Dodává interiéru příjemný nádech luxusu a je možné ho použít jak na dekorativní polštáře, tak na křesla, potahové látky nebo například stínící techniku. Vedle nešlápnete ani s tapetou s florálním vzorem.

Pojďme se více zaměřit na barvy. Jaké kombinace a odstíny bys doporučila do domácností?
Osobně dávám vždy přednost neutrálním světlým barvám jako bílá, béžová, šedá a také dekoru dřeva. Ať už jejich kombinace, nebo jedna ze zmíněných barev, vždy tvoří základ interiéru, na kterém pak stavím a doplním ho jednou až dvěma dalšími barvami.

Ze zkušenosti vím, že lidé u sebe doma rádi mění barvy. Je to nejméně nákladné řešení, pokud toužíte po změně interiéru. Doporučuji vždy uvažovat dopředu, volit barvy a doplňky, které se dají snadno přetřít nebo vyměnit. Stěny natřené světlými odstíny můžete vždy doladit různými doplňky, například po vzoru severského stylu v černé barvě, která celé místnosti dodá šmrnc.

Vypadá to, že dnes už máme na výběr opravdu z nekonečného množství barev i designů. Existuje ale nějaké univerzální řešení, pokud si chceme zkrášlit domácnost, ale nevíme si rady?
Univerzální postup určitě nefunguje. Teď si možná někteří čtenáři posteskli, ale právě v tom, že univerzální návod není, je ta krása. Každý domov je jedinečný originál, má své dané proporce a určitý styl, a s tím je potřeba k němu vždy i přistupovat.

Neexistuje ani návod na krásu. Krásný domov je ten, kde se cítíme my sami dobře. Není to ani ten, který nám pochválí návštěva, ale ten ve kterém se nám zkrátka dobře žije a lehce dýchá i usíná. Zároveň se přiznám, že pro mě osobně musí být můj krásný domov také uklizený a voňavý. Ráda v interiérech používám různé vůně a difuzéry, které dokáží vykouzlit jedinečnou atmosféru a útulno.

Co hraje velkou roli, ale málokdo si to opravdu uvědomuje nebo chce přiznat, je světlo. Nejen to, odkud světlo proudí, to znamená umístění svítidel, ale také jeho barva a intenzita. Pro každou činnost se hodí jiné světlo, usínat se vám bude lépe v jiném světle než v tom, při kterém pracujete. Stačí se zamyslet, nemusí jít o velkou investici, leckdy pomůže i správně umístěná lampička.

Kde takovou lampičku, ale vlastně cokoliv do interiéru koupit? Máš tipy na obchody, které nabízejí opravdu široký výběr produktů?
Dnes jsme doslova zaplaveni nabídkou úplně všeho, což může přinášet i problémy, pokud jste nerozhodní, ale na druhou stranu si troufám říct, že dnes už pořídíte opravdu cokoliv. Než se vrhnete do putování po obchodech nebo surfování po e-shopech, odpovězte si na několik otázek, které vám výběr značně ulehčí.

A ty jsou?
Zeptejte se sami sebe: Co je pro mě nejdůležitější? Nízká cena, kvalita, originalita, použité materiály, životnost, nebo něco jiného? Pokud si stanovíte priority, pak je hledání o dost snazší. Nejpohodlnější je samozřejmě pátrat na internetu, sama dávám přednost e- shopům.

Mnoho internetových vyhledávačů a obchodů nabízí filtry, díky kterým najdete přesně to, po čem toužíte. Pokud se nechcete omezovat jen na jednoho konkrétního prodejce nebo značku, využijte portály jako biano.cz nebo favi.cz, které shromažďují spoustu produktů z různých e-shopů na jednom místě.

Samozřejmě existují i kamenné prodejny a studia, se kterými máte tu výhodu, že daný výrobek vidíte naživo a můžete si ho případně i vyzkoušet, což je často k nezaplacení, například u pohovek, křesel, židlí nebo stolů. Doporučuji udělat si čas a pár takových míst navštívit, nejen v Brně, ale i v okolí rozhodně některá stojí za pozornost. Můžete načerpat inspiraci nebo rovnou pořídit originální produkty.

Když už mluvíme o inspiraci, prozraď, kde všude ji získáváš ty.
Inspiraci nemusíte hledat, je všude kolem nás. Ke mně většinou přijde tak nějak sama, ale je důležité, abych opravdu vnímala svět kolem sebe. To je to kouzlo. Inspirující je pro mě cestování a objevování nových míst, příroda, ale vlastně jakékoli nové prostředí, hlavně když jde o pěkný a něčím zajímavý, neotřelý interiér.

To je taková má vnitřní a především celoživotní inspirace, ale samozřejmě nebudu lhát, i já se nechám čas od času oslovit nebo oslnit něčím na internetu, ať už jde o zajímavé články na různá témata, fotografie interiérů, nebo produkty, které rozvíjejí a posouvají naše myšlenky a to, co jsme znali dosud.

Inspirující je i to, jak krásně dokážeš o oboru, ve kterém se pohybuješ, mluvit. A i naše povídání bychom měli určitě zakončit něčím hezkým. Prozradíš na závěr, jaké dekorace v interiérech nejraději využíváš? Třeba i naše čtenáře inspiruješ.
Pevně doufám, že nejen má práce jako taková, ale i to, co vytvářím, někoho inspiruje. Design interiérů je ohromně hravá věc, tak proč se navzájem nemotivovat?

Jak jsem už řekla, hodně inspirace hledám v přírodě, a proto se asi nikdo nebude divit, když řeknu, že nejraději jako dekorace používám živé rostliny a barevné květiny. Nejenom, že jsou zkrátka krásné, ale i prospěšné našemu zdraví, což si spousta z nás možná ani neuvědomuje, když doma chodí okolo rostliny v květináči.

Květiny čistí vzduch, odstraňují z něj těkavé, organické chemické látky. Lépe se nám díky nim žije a dýchá, a to je něco, co nám žádná čistička vzduchu ani kus nábytku nedá. Některé výzkumy ukazují, že samotná přítomnost rostlin pomáhá lidem snižovat stres. Navíc i květiny existují v nekonečném množství barev a provedení, proto může ta správná kytka doladit interiér k dokonalosti. Je spousta barev, tvarů, každý si najde takovou rostlinu, která se mu líbí. Pro mě osobně je srdeční záležitost kytice řezaných květin na jídelním stole, znamená pro mě domov.

Text byl vytvořen ve spolupráci s Radkou Vašíčkovou.

Další nabídky

Zobrazit vše
Zjistit cenu své nemovitosti