Profese a zkušenosti | 06.03.2019

Plíseň na stěnách a protopené tisíce? Ohlídejte si PENB

Krásný byt či dům, za rozumnou cenu, ve skvělé lokalitě a s dostupností městské hromadné dopravy, školek, škol, obchodů i přírody. Bydlení, které vypadá na první pohled jako pohádka, se může rychle prodražit, a to nejen kupujícímu, ale i prodávajícímu. Alfou a omegou je zkratka PENB.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) popisuje, kolik energií daná budova spotřebovává. Pro budoucí majitele je tak jedním z nejdůležitějších dokumentů vůbec. Náklady na vytápění, větrání, ochlazování, klimatizaci, ohřívání vody nebo třeba osvětlení mohou proměnit dům „za hubičku“ na drahý špás.

PENB popisuje kromě celkových nákladů budovy i budoucí nástrahy, které mohou na budoucí majitele nebo nájemníky čekat. Plíseň na stěnách, vzduchotěsnost, udržování vnitřní teploty v létě i v zimě, teplota podlahy. To vše rozhoduje o tom, jak se v novém domově žije a na kolik nové majitele přijde.

 

Povinností každého prodávajícího je průkaz energetické náročnosti budovy obstarat a předat kupujícímu nebo nájemci. Pokud tomu tak není, mějte oči na stopkách a rozhodně se do nákupu nehrňte. Prodej bez PENB je nejen podezřelý, ale především nezákonný. Vlastníkovi – fyzické osobě hrozí pokuta až padesát tisíc korun, právnické osobě až dva miliony.

Jak koupit byt bez toho, aniž byste se museli strachovat o budoucí náklady nebo případné problémy, které před vámi majitel skrýval? A z opačné strany – jak prodávat, aniž by po vás nový majitel v budoucnosti vymáhal kompenzaci za vzniklé škody? Právní, technickou i obchodní garanci oběma stranám zajišťuje speciální služba „Prověřená nemovitost“.

V rámci této služby, která vznikla na základě dlouhodobé poptávky klientů TAJOVSKÝ reality, získáváte všechny důležité dokumenty. To vše v jednom, bez zbytečné byrokracie a cestování po úřadech, právnících a zajištění energetického specialisty, který jediný může PENB vydat.

V balíčku „Prověřená nemovitost“ je kromě průkazu energetické náročnosti budovy také technický průkaz nemovitosti (TP), dokument potvrzující právní nezávadnost budovy i dokument, který stvrzuje její technickou nezávadnost. Realitní kancelář TAJOVSKÝ reality navíc zajistí odborné revize spalinových cest, plynu a elektřiny v domě.

Přenechejte starosti na realitní kanceláři a usnadněte si prodej nebo nákup nemovitosti. Více o službě zde: https://tajovskyreality.cz/nase-sluzby/proverena-nemovitost.aspx

Marketingové oddělení

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Profese a zkušenosti |  28.05.2024
Češi patří v rámci Evropy k národům, které jednoznačně upřednostňují vlastní bydlení. Tento přístup je u nás tradiční – oproti zemím jako např. Německo, Rakousko, Francie či Švédsko. V posledních letech se však situace výrazně mění také u nás. Důvodem jsou hlavně vysoké ceny nemovitostí, zhoršující se dostupnost možností jejich financování i větší touha Čechů po svobodě a nezávislosti, bez zátěže v podobě hypotéky.
Profese a zkušenosti |  02.05.2024
Většina lidí neprodává svou nemovitost každý den a zorientovat se na realitním trhu je stále obtížnější. Osobně věříme, že by měli v dnešní době vše zajišťovat profíci, kteří svému oboru rozumí. Protože se ve světě realit a bydlení pohybujeme od roku 2008, sepsali jsme pro vás 8 hlavních doporučení, jak si vybrat spolehlivou realitní kancelář, abyste prodali či nakoupili nemovitost bez rizika a zbytečných ztrát.
Profese a zkušenosti |  14.07.2021
Proč si nechat pomoct od realitní kanceláře při koupi či prodeji nemovitosti? Na to Vám odpoví manželé Illovi, kteří s námi jak nemovitosti prodávali, tak i kupovali.
Profese a zkušenosti |  03.10.2020
Lenka Zimmermanová je interiérová designérka, která svoji práci dělá už dlouhá léta. Jaké designy dělá nejraději, kde čerpá inspiraci a jaké budou trendy v budoucnu? To nám Lenka prozradila v tomto rozhovoru pro Tajovský reality.
Profese a zkušenosti |  09.09.2020
Když se dá klientovi slovo, musí se dodržet, to je motto realitní makléře Honzi Křenka, který působí v realitní kanceláři Tajovský reality už dlouhá léta. V rozhovoru s ním se dozvíte jaké výhody mu práce realiťáka přináší, co studoval a jakou práci vykonával před realitami.
Profese a zkušenosti |  04.08.2020
Rozhovor s Andreou Tajovskou na téma Vánoce
Profese a zkušenosti |  08.07.2020
Rozhovor s realitním makléřem a zároveň projektovým manažerem Radkem Vašíčkem z Tajovský reality. Jak dlouho tuhle práci dělá, co ho baví a jak se k tomu vůbec dostal, to vše nám prozradil v rozhovoru.
Profese a zkušenosti |  16.06.2020
Jak si vede mladý realitní makléř Vítek Hrdlička, který se začal s prací realitního makléře u boskovické realitní kanceláře Tajovský reality. Co ho na práci realiťáka baví a jaká je největší výhoda této práce?
Profese a zkušenosti |  10.05.2020
Rozhovor s naší vedoucí back office Tajovský reality Zuzkou Petrovou, která nám prozradila jaké byly její začátky, co obnáší její práce v realitní kanceláři, a jaké jsou její největší úspěchy.
Profese a zkušenosti |  03.04.2020
Kdo je náš top realitní makléř v Tajovský reality? Přečtěte si rozhovor s naší nejúspěšnější realitní makléřkou Lenkou Dokoupilovou, která Vás nechá nahlédnout do její desetileté praxe v realitním oboru.
Profese a zkušenosti |  04.03.2020
Proč zvolit při prodeji nemovitosti realitní kancelář místo prodeje na vlastní pěst? Vyzpovídali jsme jednoho z našich klientů, který nám prozradil, proč si zvolil prodej nemovitosti přes naši realitní kancelář a jak jeho rozhodnutí zpětně hodnotí.
Profese a zkušenosti |  03.01.2020
Jaké jsou trendy letošního roku, co se týče interiérového designu přímo od profesionální designérky Radky Vašíčkové? Radka se také rozpovídala o tom, co zjistila za její dlouholetou praxi v tomto oboru.
Profese a zkušenosti |  03.12.2019
Bohužel je na realitní kanceláře vrháno často až moc negativních reakcí, občas si to ale realitní kanceláře vážně zaslouží. Naši klienti se rozhodli s námi jejich příběh sdílet.
Profese a zkušenosti |  04.09.2019
Realitní kancelář Tajovský reality ve spolupráci s developerskou společností NWD Group pořádala vzdělávací akci, kde v celkem šesti celodenních částech edukovali realitní makléře, pracovníky back office, ale také externí spolupracovníky. Probíralo se právo, trénink obchodního jednání, architektura a stavebnictví, efektivita v IT a dokumentace v praxi.
Profese a zkušenosti |  11.07.2019
Příběh realitního makléře Honzy Křenka, který se z triatlonisty dostal až k práci v realitní kanceláři Tajovský reality. Jak se k práci dostal a co dělal před prací v realitním oboru?
Profese a zkušenosti |  01.02.2019
Přečtěte si příběh Jana Tajovského, který dlouhá léta buduje realitní kancelář Tajovský reality, která sídlí v Boskovicích. V článku se dozvíte jaké byly jeho začátky v realitách, ale také jak vypadá jeho osobní život.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti