Víte všechno o družstevním bydlení? Na co si dát pozor a kdy může vyjít i hypotéka.

Domů Realitní blog Víte všechno o družstevním bydlení? Na co si dát pozor a kdy může vyjít i hypotéka.
Víte všechno o družstevním bydlení? Na co si dát pozor a kdy může vyjít i hypotéka.

Chvilku to vypadalo, že „mít družstevní byt“ zůstane už jenom našim babičkám a dědečkům, ale v posledních letech jako by se v Česku karta obrátila a družstevní byty začínají být zase populární. Má to ale jeden háček – byt nevlastníte vy, ale družstvo. Jak to s „koupí“ družstevního bytu vlastně je?

Už spojení „koupě“ a „družstevního bytu“ je zavádějící. Nezískáváte totiž nemovitost, ale pouze členský podíl v bytovém družstvu, kterému byt patří. Tím jsou i vaše práva značně omezená a jste závislí na členech a stanovách družstva. Družstevní byt například nemůžete prodat ani zastavit (zřídit zástavní právo). Pokud byste chtěli byt pronajmout třetí osobě, ani tady nečekejte úplnou svobodu. Nájem musí schvalovat stanovy bytového družstva, respektive častěji se setkáváme s tím, že jej musí schválit všichni členové družstva. Pozvat si do družstevního bytu nájemníka není zkrátka jen tak.

Převod do osobního vlastnictví

Jiná situace nastáváme, pokud se bavíme o možnosti převést družstevní byt do osobního vlastnictví. Vždy si nastudujte stanovy družstva, kde by mělo být uvedeno, zda s převodem do osobního vlastnictví souhlasí. Stanovy vycházejí ze zákona, ale do určité míry je může každé družstvo upravit.

Pokud družstvo s převodem souhlasí, pak je potřeba písemný souhlas, kde by určitě neměla chybět ani informace o tom, zda je převod bezplatný. Někdy je třeba v takových případech doplatit zbývající část dluhu vůči družstvu. Družstva totiž často splácejí úvěr původnímu majiteli nemovitosti, nejčastěji městu.

Hypotéka a družstevní byt

Dříve spíš rarita, dnes už lze za určitých podmínek i na družstevní byt získat od banky hypoteční úvěr. Stačí mít písemný souhlas celého družstva s převodem bytu do osobního vlastnictví do 12 měsíců, případně být přímým vlastníkem další nemovitosti, kterou můžete použít jako zástavu hypotečního úvěru.

Sečteno a podtrženo, naskytne-li se vám příležitost koupit družstevní byt (respektive, jak už víme, ne byt, ale členský podíl v bytovém družstvu), určitě se nemusíte ničeho bát. Nezapomeňte si ohlídat některé základní věci jako třeba dluhy, které se s bytem mohou pojit, nebo možnost převodu do osobního vlastnictví. Pokud chcete bydlet ve „vlastním“,pak může být i družstevní byt dobrou volbou.

Další nabídky

Zobrazit vše
Zjistit cenu své nemovitosti