Právo a finance | 08.02.2020

Víte všechno o družstevním bydlení? Na co si dát pozor a kdy může vyjít i hypotéka.

Chvilku to vypadalo, že „mít družstevní byt“ zůstane už jenom našim babičkám a dědečkům, ale v posledních letech jako by se v Česku karta obrátila a družstevní byty začínají být zase populární. Má to ale jeden háček – byt nevlastníte vy, ale družstvo. Jak to s „koupí“ družstevního bytu vlastně je?

Už spojení „koupě“ a „družstevního bytu“ je zavádějící. Nezískáváte totiž nemovitost, ale pouze členský podíl v bytovém družstvu, kterému byt patří. Tím jsou i vaše práva značně omezená a jste závislí na členech a stanovách družstva. Družstevní byt například nemůžete prodat ani zastavit (zřídit zástavní právo). Pokud byste chtěli byt pronajmout třetí osobě, ani tady nečekejte úplnou svobodu. Nájem musí schvalovat stanovy bytového družstva, respektive častěji se setkáváme s tím, že jej musí schválit všichni členové družstva. Pozvat si do družstevního bytu nájemníka není zkrátka jen tak.

Převod do osobního vlastnictví

Jiná situace nastáváme, pokud se bavíme o možnosti převést družstevní byt do osobního vlastnictví. Vždy si nastudujte stanovy družstva, kde by mělo být uvedeno, zda s převodem do osobního vlastnictví souhlasí. Stanovy vycházejí ze zákona, ale do určité míry je může každé družstvo upravit.

Pokud družstvo s převodem souhlasí, pak je potřeba písemný souhlas, kde by určitě neměla chybět ani informace o tom, zda je převod bezplatný. Někdy je třeba v takových případech doplatit zbývající část dluhu vůči družstvu. Družstva totiž často splácejí úvěr původnímu majiteli nemovitosti, nejčastěji městu.

Hypotéka a družstevní byt

Dříve spíš rarita, dnes už lze za určitých podmínek i na družstevní byt získat od banky hypoteční úvěr. Stačí mít písemný souhlas celého družstva s převodem bytu do osobního vlastnictví do 12 měsíců, případně být přímým vlastníkem další nemovitosti, kterou můžete použít jako zástavu hypotečního úvěru.

Sečteno a podtrženo, naskytne-li se vám příležitost koupit družstevní byt (respektive, jak už víme, ne byt, ale členský podíl v bytovém družstvu), určitě se nemusíte ničeho bát. Nezapomeňte si ohlídat některé základní věci jako třeba dluhy, které se s bytem mohou pojit, nebo možnost převodu do osobního vlastnictví. Pokud chcete bydlet ve „vlastním“,pak může být i družstevní byt dobrou volbou.

Marketingové oddělení

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Právo a finance |  15.08.2024
Investice do nemovitostí je v Česku jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak zhodnocovat peníze a ochránit je před inflací. Zároveň představuje jednu z možností, jak s minimem rizika finančně zajistit sebe, rodinu a případně i potomky. Tento typ investice s sebou nese řadu výhod. Než se však do investování pustíte, je třeba zvážit i celou řadu dalších faktorů a především se poradit s odborníky, kteří se na realitním trhu dlouhodobě pohybují.
Právo a finance |  10.07.2024
Při každém prodeji či nákupu nemovitosti je jedním z důležitých kroků úschova peněz. Řada lidí by se tomuto úkonu ráda vyhnula, aby ušetřili náklady ve výši několika tisíc korun, zejména pokud prodej probíhá bez realitky. Mnohdy ani nevěří v bezpečnost úschovy. V tomto článku vám vysvětlíme, jak úschovy fungují, proč je důležité jich využít, jaké existují typy a podíváme se také na jejich výhody i nevýhody.
Právo a finance |  03.06.2024
Vysnili jste si svůj rodinný dům či rezidenci a rozhodli jste se stavět? Pak vás čeká jeden z nejzásadnějších kroků – výběr a nákup vhodného pozemku. Z naší zkušenosti můžeme říct, že se jedná o jednu z největších výzev v oblasti nemovitostí vůbec. Proto jsme si pro vás připravili několik rad a kroků, jak v praxi postupovat.
Právo a finance |  21.02.2024
Katastr nemovitostí je především velmi cenný zdroj informací o všech nemovitostech v ČR. Najdete v něm jejich soupis s bližším popisem, ale také informace o tom, kdo vlastní např. sousední byt, okolní stavby i pozemky napříč celou republikou. Nebo vás zajímají geometrické plány, existence věcného břemena na nemovitosti, zástava či kolaudační rozhodnutí? Nahlížení do katastru nemovitostí je veřejně přístupné každému – odborníkům na prodej nemovitostí i laické veřejnosti, zdarma a bez registrace.
Právo a finance |  03.01.2024
Vyplatí se pronajímat byt bez realitky, nebo naopak s pomocí zkušeného odborníka? Jak si dobře nastavit nájemní smlouvu a prověřit zájemce o bydlení ve vaší nemovitosti, abyste našli kvalitního nájemníka, který plní závazky? A musíte při pronájmu řešit i katastr? Na základě šestnáctileté praxe naší kanceláře TAJOVSKÝ reality vám poradíme, na co si dát pozor, a proč si díky realitní kanceláři ušetříte nejen čas a starosti, ale také peníze.
Právo a finance |  10.05.2023
Zjištění majitele nemovitosti lze snadno provést online prostřednictvím webu ČÚZK. Na stránce cuzk.cz můžete zdarma nahlížet do katastru nemovitostí, vyhledávat podle adresy či čísla parcely a získat základní údaje o nemovitostech. Pro detailnější informace, jako je výpis z katastru, je však služba zpoplatněna. Online přístup je rychlý, dostupný 24/7 a využíván širokou škálou uživatelů.
Právo a finance |  06.11.2019
Jak se zorientovat v katastru nemovitostí, co vše v něm naleznete a proč Vám katastr může dost věcí usnadnit? Ukážeme Vám vše, co v katastru nemovitostí naleznete v pár jednoduchých bodech.
Právo a finance |  02.10.2019
Tečkou za stavbou nebo rekonstrukcí nemovitosti je kolaudace, pokud tento krok přeskočíte, dům se považuje za nedokončený a může to vést k problémům například u pojišťoven. Kolik kolaudace stojí a jak na ni? S tím Vám rádi poradíme v tomto článku.
Právo a finance |  02.05.2019
Budoucí majitelé často podceňují obsah rezervační či kupní smlouvy a nedbají na právní prověření nemovitosti. Přitom tyto závady lze včas odhalit. Nevsázejte jen na slova prodávajícího, my Vám ukážeme na co si dát pozor.
Právo a finance |  05.04.2019
Při pořízení bytu či domu nesmí kupující zapomínat na daň z nabytí nemovitosti, kterou je povinen hradit. Existují případy, kdy je nový majitel nemovitosti od tohoto výdaje osvobozen a my Vám prozradíme potřebné podmínky pro tuto úlevu.
Právo a finance |  02.12.2018
Chcete budovat pasivní příjem? Máte peníze navíc, ale nevíte, kam je uložit? Investice do nemovitostí je pořád jedna z nejlepších a nejstabilnějších variant. Ukážeme Vám základní kroky, jak na investování do nemovitostí z pohledu dlouholeté realitní kanceláře.
Právo a finance |  03.11.2018
Reálná výše provize realitních kanceláří? Chcete koupit či prodat nemovitost, ale provize realitní kanceláře Vám přijde vysoká? Ukážeme Vám vše, co se v provizi skrývá a kolik práce za prodejem či koupí nemovitosti vůbec je.
Právo a finance |  01.10.2018
Víme opravdu, jak správně formulovat poptávku a následně jednat tak, aby koupě proběhla bezpečně a bezproblémově? To vše si povíme a shrneme v následujících řádcích.
Právo a finance |  01.09.2018
Získání hypotéky se opět více komplikuje a podmínky zpřísňují. Co vše potřebujete splnit a jaké jsou změny? Česká národní banka v létě vydala doporučení, my Vám je shrneme.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti