Právo a finance | 21.02.2024

Katastr nemovitostí: K čemu slouží, jak ho používat z pohodlí domova a kdy si za něj zaplatíte?

Katastr nemovitostí: K čemu slouží, jak ho používat z pohodlí domova a kdy si za něj zaplatíte?

Náhled nebo výpis z katastru nemovitostí je v dnešní on-line době doslova nadosah ruky. Zajímá vás konkrétní prodej pozemku, bytu či domu? Neztrácejte čas na úřadech a navštivte stránku Nahlížení do katastru nemovitostí. Pohodlně zde zjistíte jméno majitele, zda má hypotéku, zda vlastní s nemovitostí i pozemek a mnohé další.

Co je katastr nemovitostí?

Katastr představuje soubor údajů o nemovitostech, který obsahuje nejen jejich soupis a popis, ale i geometrické a polohové určení.

Dále zahrnuje důležité informace k daňovým účelům, k ochraně životního prostředí či kulturních památek, k oceňování nemovitostí i k ochraně práv k nemovitostem. Sledovat v něm můžete i proces převodu nemovitosti a tím se ujistit, že přepis na nového majitele proběhl v pořádku.

Nahlížet do katastru nemovitostí můžete prostřednictvím aplikace ČÚZK, kde zdarma získáte zkrácenou verzi listu vlastnictví. Všechna data, která tady najdete, jsou stanovena katastrálním zákonem č. 256/2013 Sb.  

„Aplikace umožňuje získávat vybrané údaje o parcelách, stavbách, jednotkách (bytech nebo nebytových prostorech) a právech stavby, evidovaných v katastru nemovitostí a dále informace o stavu řízení pro účely zápisu vlastnických a jiných práv oprávněných subjektů k nemovitostem v České republice, nebo pro účely potvrzování geometrických plánů.“ (https://nah.cuzk.cz/)

Kdo a jak může využít nahlížení do katastru nemovitostí?

„Anonymním (nepřihlášeným) uživatelům jsou zobrazovány pouze základní informace o nemovitostech a řízeních, bez uvedení vlastníků nemovitostí a účastníků řízení. Kompletní údaje jsou dostupné pouze po zadání tzv. CAPTCHA nebo pro uživatele přihlášené prostřednictvím Identity občana či pomocí účtu aplikace Dálkový přístup do katastru nemovitostí.“ (https://nah.cuzk.cz/)

A pokud si chcete o výpis zažádat osobně, vydejte se na katastrální úřad nebo na pobočku CZECH POINT. Získat ho můžete na základě listu vlastnictví nebo podle seznamu nemovitostí. Svou totožnost prokazovat nemusíte, ale za výpis, stejně jako u on-line žádosti, zaplatíte. Poplatek za první stranu je podle zákona max. 100 Kč, u každé další strany max. 50 Kč.

Další informace o tom, jak postupovat a využít online služby ČÚZK, najdete v našem článku Jak zjistit majitele bytu, domu či pozemku?

Co při vyhledávání online nebo offline potřebujete vždy znát?

  • katastrální území

  • číslo popisné, nebo parcelní číslo pozemku

  • evidenční číslo řízení

Pokud údaje neznáte, pomůže vám mapa na stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního nebo mapa na stránce ikatastr.cz. Užitečným pomocníkem jsou při vyhledávání i mapy.cz, kde jednoduše zadáte lokalitu, kliknete na ni a objeví se vám informace z katastru nemovitostí.

Naše tipy

Podrobnější návod, jak vyhledávat v mapy.cz a na webu cuzk.cz, najdete v našem článku Jak hledat v katastru a k čemu je to dobré.

Náhled do katastru nemovitostí a správná orientace v něm vám pomohou vybrat si ty nejvhodnější nabídky a zároveň se vyhnout případným problémům v budoucnu – ať už hledáte vhodné pozemky, byty na prodej, rodinné domy nebo chaty a chalupy.

A protože budoucí majitelé často dostatečně nedbají na právní prověření kupované nemovitosti, doporučujeme přečíst si i článek Jak odhalit právní vady vysněné nemovitosti včas?

Ing. Jan Tajovský
Vystudoval jsem VUT na Stavební fakultě v Brně a své znalosti jsem dále rozvíjel na stáži v Rakousku. Práce v oboru nemovitostí byl můj dlouhodobý sen. Aby také ne, když jsem mohl navázat na rodinnou tradici. V roce 2008 jsme založili naši realitní kancelář, která se každým rokem posouvá vpřed.

Další nabídky

Zobrazit vše

Podobné články

Právo a finance |  15.08.2024
Investice do nemovitostí je v Česku jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak zhodnocovat peníze a ochránit je před inflací. Zároveň představuje jednu z možností, jak s minimem rizika finančně zajistit sebe, rodinu a případně i potomky. Tento typ investice s sebou nese řadu výhod. Než se však do investování pustíte, je třeba zvážit i celou řadu dalších faktorů a především se poradit s odborníky, kteří se na realitním trhu dlouhodobě pohybují.
Právo a finance |  10.07.2024
Při každém prodeji či nákupu nemovitosti je jedním z důležitých kroků úschova peněz. Řada lidí by se tomuto úkonu ráda vyhnula, aby ušetřili náklady ve výši několika tisíc korun, zejména pokud prodej probíhá bez realitky. Mnohdy ani nevěří v bezpečnost úschovy. V tomto článku vám vysvětlíme, jak úschovy fungují, proč je důležité jich využít, jaké existují typy a podíváme se také na jejich výhody i nevýhody.
Právo a finance |  03.06.2024
Vysnili jste si svůj rodinný dům či rezidenci a rozhodli jste se stavět? Pak vás čeká jeden z nejzásadnějších kroků – výběr a nákup vhodného pozemku. Z naší zkušenosti můžeme říct, že se jedná o jednu z největších výzev v oblasti nemovitostí vůbec. Proto jsme si pro vás připravili několik rad a kroků, jak v praxi postupovat.
Právo a finance |  03.01.2024
Vyplatí se pronajímat byt bez realitky, nebo naopak s pomocí zkušeného odborníka? Jak si dobře nastavit nájemní smlouvu a prověřit zájemce o bydlení ve vaší nemovitosti, abyste našli kvalitního nájemníka, který plní závazky? A musíte při pronájmu řešit i katastr? Na základě šestnáctileté praxe naší kanceláře TAJOVSKÝ reality vám poradíme, na co si dát pozor, a proč si díky realitní kanceláři ušetříte nejen čas a starosti, ale také peníze.
Právo a finance |  10.05.2023
Zjištění majitele nemovitosti lze snadno provést online prostřednictvím webu ČÚZK. Na stránce cuzk.cz můžete zdarma nahlížet do katastru nemovitostí, vyhledávat podle adresy či čísla parcely a získat základní údaje o nemovitostech. Pro detailnější informace, jako je výpis z katastru, je však služba zpoplatněna. Online přístup je rychlý, dostupný 24/7 a využíván širokou škálou uživatelů.
Právo a finance |  08.02.2020
Družstevní byty začínají být opět populární, proto jsme Vám sepsali vše, na co si dát pozor a jak je to s hypotékou u družstevních bytů.
Právo a finance |  06.11.2019
Jak se zorientovat v katastru nemovitostí, co vše v něm naleznete a proč Vám katastr může dost věcí usnadnit? Ukážeme Vám vše, co v katastru nemovitostí naleznete v pár jednoduchých bodech.
Právo a finance |  02.10.2019
Tečkou za stavbou nebo rekonstrukcí nemovitosti je kolaudace, pokud tento krok přeskočíte, dům se považuje za nedokončený a může to vést k problémům například u pojišťoven. Kolik kolaudace stojí a jak na ni? S tím Vám rádi poradíme v tomto článku.
Právo a finance |  02.05.2019
Budoucí majitelé často podceňují obsah rezervační či kupní smlouvy a nedbají na právní prověření nemovitosti. Přitom tyto závady lze včas odhalit. Nevsázejte jen na slova prodávajícího, my Vám ukážeme na co si dát pozor.
Právo a finance |  05.04.2019
Při pořízení bytu či domu nesmí kupující zapomínat na daň z nabytí nemovitosti, kterou je povinen hradit. Existují případy, kdy je nový majitel nemovitosti od tohoto výdaje osvobozen a my Vám prozradíme potřebné podmínky pro tuto úlevu.
Právo a finance |  02.12.2018
Chcete budovat pasivní příjem? Máte peníze navíc, ale nevíte, kam je uložit? Investice do nemovitostí je pořád jedna z nejlepších a nejstabilnějších variant. Ukážeme Vám základní kroky, jak na investování do nemovitostí z pohledu dlouholeté realitní kanceláře.
Právo a finance |  03.11.2018
Reálná výše provize realitních kanceláří? Chcete koupit či prodat nemovitost, ale provize realitní kanceláře Vám přijde vysoká? Ukážeme Vám vše, co se v provizi skrývá a kolik práce za prodejem či koupí nemovitosti vůbec je.
Právo a finance |  01.10.2018
Víme opravdu, jak správně formulovat poptávku a následně jednat tak, aby koupě proběhla bezpečně a bezproblémově? To vše si povíme a shrneme v následujících řádcích.
Právo a finance |  01.09.2018
Získání hypotéky se opět více komplikuje a podmínky zpřísňují. Co vše potřebujete splnit a jaké jsou změny? Česká národní banka v létě vydala doporučení, my Vám je shrneme.

Buďte s námi ve spojení

Novinky v naší nabídce a další zajímavý obsah naleznete
na našich sociálních sítích a webu!

 

Zjistit cenu své nemovitosti